Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

I v době nouzového stavu může Šumava nabídnout turistům zajímavé cíle a trasy

Mikroregion Šumava-západ nerezignoval na svoji činnost v období způsobeném coronavirovou pandemií a připravil pro návštěvníky západní a centrální Šumavy turistické balíčky. Ty umožní návštěvu atraktivní oblasti i v této nepříznivé době.   

Omezení pohybu a služeb zvláště těžce dopadá na cestovní ruch. Nelze prakticky cestovat do zahraničí, či využívat možnosti městské turistiky a navštěvovat kulturní akce. To přivádí značnou část populace za jedinou možnou nabídkou, kde lze alespoň zčásti realizovat své aktivity. A to jsou české hory. Šumava se tak stává územím, které vítá nejen své obvyklé klienty vyhledávající zimní sporty spojené s relaxem, ale i lidi, kteří hledají únik před realitou měst.

„Bohužel ani Šumava nemůže nabídnout vše čím disponuje. I zde jsou zavřené, či omezené provozy sjezdovek, hotelů, restaurací a ostatních služeb. Mikroregion Šumava-západ, s finančním přispěním Plzeňského kraje, připravil pro své návštěvníky turistické balíčky s různým zapojením služeb. Ty pak lze využívat podle právě platných epidemiologických opatření,“ říká koordinátor Mikroregionu Šumava – západ Jaroslav Tachovský.

Šumava představuje jedinečné území, které má svoje neopakovatelné charizma a pro návštěvníka obvykle začíná projetím Klatov či Sušice. Obě města se považují za brány Šumavy a zároveň tvoří její zázemí. A právě šumavská města i malebné vesničky jsou východisky do horské přírody a zároveň nástupními místy pro využití turistických balíčků.

„Za všechny lze uvést Naučné stezky. Zvláště zajímavé jsou např. Sklářská stezka, Dřevařská stezka, Zlatá stezka a Zlatá cesta, či stezky v okolí Železné Rudy nebo Kašperských Hor. Všechny tyto stezky se tematicky vracejí k historii území a jsou pro lepší přístup k informacím opatřeny přímo v terénu QR kódy. Doporučit také můžeme Šumavská jezera a slatě, či Zaniklé obce. Jejich popis naleznete na webech mikroregionu, či ŠumavaNetu,“ uvedl Jaroslav Tachovský.

Tato turistická nabídka pokrývá celé území západní a centrální Šumavy a lze ji využívat prakticky bez omezení i při platnosti nejpřísnějších epidemiologických opatření. Jedná se o pohyb ve volné přírodě. Omezení souvisí pouze s přístupností některých úseků závisející na výší sněhové pokrývky v jednotlivých částech regionu. „Nepřístupné úseky se tak mohou stát inspirací pro letní návštěvu Šumavy. Také je potřeba mít na paměti, že nelze plně využívat tolik oblíbené šumavské restaurace a občerstvení na trase,“ pokračuje Tachovský.

Po skončení či uvolnění epidemiologických opatření připravuje Mikroregion Šumava-západ i další nabídku. V současné situaci lze ovšem jen těžko odhadnout, kdy je bude možné využít. Za všechny nabízí Kulturní a historický region Šumava-Bavorský les a Šumavské pivovary v čase. Všechny turistické produkty jsou přehledně uvedeny na webech www.mikroregionsumava.cz, https://www.sumava-bavorskyles.cz a www.sumavanet.cz.

Ohodnoť článek

Foto Mikroregion Šumava-západ

Štítky turistický ruch, centrální Šumava, turistické balíčky, Šumava, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v době nouzového stavu může Šumava nabídnout turistům zajímavé cíle a trasy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.