Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrozba útoku na hromadných akcích? Plzeň ji chce zkoumat pomocí moderních technologií

Teroristický útok v průběhu fotbalového utkání nebo únik nebezpečných chemikálií z pivovaru. To jsou modelové situace, na kterých budou členové integrovaného záchranného systému hledat různá řešení, jak se s těmito situacemi v západočeské metropoli popasovat. Výsledky poslouží také odborníkům v zahraničí, neboť se Plzeň stala jedním ze tří evropských měst zapojených do mezinárodního projektu na zvýšení bezpečnosti.

S4AllCities, pod touto krkolomnou zkratkou se skrývá mezinárodní projekt zaměřený na zvýšení bezpečnosti v evropských městech. Plzeň tak bude spolu se španělským Bilbaem a řeckou Trikalou zkoumat potencionálně nebezpečné situace. Získaná data zpracují pomocí rozšířené reality a umělé inteligentce.

„Vytvoříme především efektivní scénáře, při kterých budou spolupracovat důležití partneři podílející se na chodu měst. Projekty, které se v těchto lokalitách otestují, budou sdílené s dalšími evropskými partnery. Zároveň bude možné je aplikovat i v jiných evropských městech,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, který projekt za Plzeň zpracuje.

Cvičení AMOK 2019, foto: ZZMV

O jaké scénáře půjde? Jedním z nich bude teroristický útok, který se odehraje během fotbalového utkání, tedy v době, kdy se na stadionu pohybuje zhruba 15 tisíc lidí.

„Cílem bude namodelovat optimální scénář pro bezpečné opuštění prostoru stadionu. Testovat se bude také situace spojená s únikem nebezpečných chemikálií z pivovaru, který se nachází v blízkosti fotbalového stadionu. Při vývoji řešení budou odborníci spojovat různorodá data a informace. Využívat k tomu budou moderní technologie, ať už se jedná například o 5G síť, síť internetu věcí, digitální dvojče, údaje získané pomocí dronů, chemických senzorů nebo informace z dopravního modelu města,“ vysvětluje Šantora.

Každé ze zapojených měst bude samozřejmě zkoumat jiné situace, například v Řecku se zaměří na detekování podezřelého chování, kdy s pomocí algoritmů budou schopni na obrazovce rozpoznat nebezpečné předměty v hromadné dopravě. Španělsko má za cíl určit ideální podmínky, pro ochranu obyvatel při hromadných akcí ve veřejném prostoru, tedy třeba při koncertě nebo slavnostech na náměstí. 

Projekt, na kterém se podílejí odborníci z různých zemí Evropy potrvá do roku 2022.

Velké taktické cvičení zažila Doosan Aréna v červnu 2019. Námětem byly nepokoje fanoušků, kteří nejprve házeli na hřiště dýmovnice, poté jeden z fanoušků vytáhl zbraň a začal kolem sebe střílet. Tohoto cvičení se účastnily policejní jednotky z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. Dorazila také policie ze Spolkové republiky Německo a další. Situaci na místě monitorovali také krajští hasiči a záchranáři. Celkem šlo o 336 cvičících a 336 figurantů.

Ohodnoť článek

Foto ZZMV

Štítky Plzeň, policie, cvičení, IZS, teroristický útok, projekt, Smart Cities, pivovar, Bilbao, Německo, Evropa, Španělsko, Řecko, fotbalový zápas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozba útoku na hromadných akcích? Plzeň ji chce zkoumat pomocí moderních technologií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.