Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolný hasič a táta od rodiny bojuje s leukémií, potřebuje vhodného dárce kostní dřeně

Stanislav Piel je dobrovolný hasič z Malesic. S akutní myeloidní leukémií však nebojuje sám, pomoci mu chtějí jeho kolegové, kteří se tak nechají zapsat do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Ke stejnému kroku vyzývají i veřejnost. Shoda se najde jen u jednoho procenta registrovaných, důležitá je ale i naděje, kterou zápisem do registru lidé nemocným dávají.

„Standa i jeho manželka patří mezi nás. Zpráva o Standově nemoci nás proto velmi zasáhla. Přiznám se, že jsem do té doby o vstupu do Českého národního registru dárců dřeně neuvažovala, ale teď jdu do toho bez diskuse. Chci pomoci, snad nás bude co nejvíc a dárce se najde,“ říká Šárka Altmannová, členka SDH Malesice.

V národním registru je momentálně 100 350 dobrovolníků, v celém světě jich je už přes 38 miliónů. Registry jsou propojené a navzájem spolupracují, stát se tak může, že se vhodný dárce najde až na druhé straně světa.

„Shodu s pacienty najdeme jen asi u 1 % ze všech zaregistrovaných, a právě proto potřebujeme databázi dobrovolníků co nejširší,“ vysvětluje vedoucí lékařka koordinačního centra Jana Navrátilová.  

Zapojit se a podpořit Standu může každý, stačí tento čtvrtek od čtyř hodin odpoledne dorazit k malesické hasičárně, kde se budete moci zapsat. Dodržení všech hygienických opaření je samozřejmostí. Na místě také bude zdravotnice, která odebere potřebný vzorek pro zápis do registru. Popovídat si zde budete moci také s dárcem, který zodpoví všechny dotazy.

Byl jsem nadšený, že mohu pomoci

Mezi dárci je i Plzeňák Petr Pinker, který daroval své krvetvorné buňky pro něj neznámému a vážně nemocnému pacientovi. Tím mu tak dal naději na uzdravení.

Podmínky pro zápis do registru:

  • věk 18-35 let
  • dobrý zdravotní stav
  • žádné závažné onemocnění v minulosti
  • bez trvalého užívání léků (nepočítá se antikoncepce a léky na sezónní alergie)
  • váha vyšší než 50 kg

„Byl jsem nadšený a trochu i nervózní, byl to takový zvláštní pocit. Každopádně jsem si byl okamžitě jistý, že do toho jdu. Už když jsem se do registru zapisoval, jsem si moc přál, abych tu šanci dostal,“ popisuje Petr Pinker okamžik, kdy se dozvěděl, že je vhodným dárcem.

Jako způsob odběru zvolil odstředění krvetvorných buněk na separátoru. „Opravdu to není nějak nesnesitelně bolestivé, jak jsem o dárcovství občas slýchával. Svoji roli hrálo i to, že zůstanu celou dobu při vědomí a budu mít pocit, že mám vše takzvaně pod kontrolou. A také slušná šance, že v nemocnici strávím jen jednu noc. Navíc jsem pravidelný dárce krve, a tak jsem věděl, že s jehlami nebude problém,“ popisuje samotný odběr.

Druhou metodou darování je tradiční odsátí dřeně jehlou z kosti pánevní pod narkózou. Rozhodnutí je už na samotném dárci, co si vybere.

„V současné době lehce převažuje darování pomocí separace. Téměř nikdo ale po odběru zvolený způsob neřeší, dárci většinou říkají, že pocit, že právě díky nim dostane jiný člověk šanci na život, je k nezaplacení,“ dodává Navrátilová.

Vstoupit do registru lze na více jak 50 místech po ČR, jejich seznam a veškeré informace naleznete na webových stránkách kostnidren.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SDH Malesice +Photographer’s Mate 2nd Class

Štítky nadace, kostní dřeň, leukemie, Plzeň, Malesice, dárce, Česko, dobrovolní hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolný hasič a táta od rodiny bojuje s leukémií, potřebuje vhodného dárce kostní dřeně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.