Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

I přes zákaz se na Šumavě rozjel vlek, provozovatel se hájí, že nic neporušil

Navzdory vládním opatřením, která nařizují uzavření Skiareálů, se ve středisku Samoty v Železné Rudě prohání děti na zhruba tři metrů dlouhé sjezdovce. Informaci přinesl server Novinky.cz. Provozovatel areálu se hájí tím, že nic neporušuje, protože zde trénují členové svazu lyžařů a jde o registrované závodníky.

Středisko Samoty, spuštěný vlek a na svahu lyžaři. To je obrázek, který nikde jinde na našich horách neuvidíte. Navzdory vládnímu opatření zde lyžují děti z lyžařských oddílů.

„Plně respektujeme usnesení vlády, které zakazuje provoz lanovek a vleků pro veřejnost. Sjezdovka je určena výlučně pro trénink členů svazu lyžařů z úseku alpských disciplín, kteří jsou zároveň registrovanými závodníky z dětských kategorií,“ uvedl novinářům z Novinek právní zástupce provozovatele areálu Robert Varga.

Jeho tvrzení však vyvrátilo samo ministerstvo zdravotnictví, žádná výjimka pro závodní lyžaře neexistuje. Do areálu o minulém víkendu zamířila také hlídka policie, kterou sem poslal anonym.

„Předložil jsem jim výkladové stanovisko svazu lyžařů k vládnímu opatření. Dále jsem jim vysvětlil, že lyžování není pro veřejnost, a ubezpečil je, že z hlediska hygienického dodržujeme vše, co odpovídá aktuálním protiepidemiologickým pravidlům. Neshledali žádné porušení,“ citují Vargu Novinky.

Podle něj se na sjezdovce za den vystřídá asi 60 lyžařů, vždy po skupinách o dvou desítkách lyžařů. Na svahu se pak pohybují devadesát minut. Děti mají podle Vargy zakrytá ústa a dodržují rozestupy.

Danuta Štrougalová ze sekce alpských disciplín připomněla, že Český svazu lyžařů požádal ministerstvo o udělení výjimky. Na odpověď čekají od 22. prosince. Soukromý vlek na Šumavě ale jede podle právního výkladu, který svaz poslal do lyžařských areálů po celé zemi. Podle něj nejsou profíci veřejnost, a tak mohou trénovat na závody.

 „Většina z nich se ale na základě této právní konstrukce bojí otevřít. Zase chápu, že to nemají jednoduché v tom, jak lidem vysvětlit, že někdo může lyžovat a někdo ne,“ uvedla Novinkám Štrougalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lyžování, skiareály, koronavirus, uzavřené lyžařské areály, opatření, Železná Ruda, Samoty, lyžař, Šumava, sjezdovka, Robert Varga, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes zákaz se na Šumavě rozjel vlek, provozovatel se hájí, že nic neporušil  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.