Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Navzdory těžkému poranění hlavy zimuje mladá labuť s hendikepem s ostatními ptáky

Velké překvapení čekalo na experty na odchyt a kroužkování labutí z plzeňské záchranné stanice živočichů pod Dolanským mostem. Na řece Berounce teď objevili letošní mládě labutě, které v létě utrpělo velmi těžký úraz hlavy. Příroda si v tomto případě poradila a mladá labuť dokáže žít s ostatními i přes její velký zdravotní hendikep.  

„Příroda dokáže neuvěřitelné věci. Náš tým chytačů v srpnu pod Klabavskou přehradou odchytil a okroužkoval pár labutí velkých se sedmi mláďaty. Jedno z mláďat mělo viditelně poraněnou hlavu a pravé oko. Zranění bylo staršího data, rána hluboká, část lebky odštípnutá a úlomky vpáčené až do vnitřní části lebky, oko nefunkční,“ popsal událost z léta šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Bylo těžké odhadnut, jak mládě k tak závažnému zranění přišlo. Převoz do záchranné stanice spolu s odloučením od rodiny záchranáři vyloučili, protože by byl pro mládě fatální. „Zvažovali jsme, zda poraněné mládě vůbec kroužkovat a zda jeho utracení by nebylo milosrdnější. Nakonec jsme vše ponechali na přírodě a samotném mláděti s tím, že jsme ho alespoň označili ornitologickým kroužkem,“ uvedl Makoň.

Při kontrole zimoviště vodních ptáků na Berounce pod Dolanským mostem našli chytači v hejnu asi 30 zimujících labutí i mládě s viditelně zdeformovanou pravou stranou hlavy a poškozeným pravým okem. Labuť se chová jako ostatní ptáci, kromě deformace pravé strany hlavy se od ostatních nijak neodlišuje.

„Nefunkční pravé oko je do budoucna pro labuť problém a zásadní handicap, ale labutí bez jednoho oka máme v kraji několik a většinou se jedná o hnízdící a létající ptáky. Všechny tyto případy a mnohé další i u jiných druhů volně žijících zvířat jsou jasným důkazem schopnosti přírody vyléčit i to, co my zvládáme jen díky špičkové medicíně a vynaložení obrovského úsilí,“ dodal Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky labutě, kroužkování labutí, zraněná labuť, DESOP, Karel Makoň, ptáci, Berounka, Dolanský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navzdory těžkému poranění hlavy zimuje mladá labuť s hendikepem s ostatními ptáky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.