Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Dnes večer vzhlédněte k obloze, k vidění bude Betlémská hvězda

V těchto dnech můžeme na obloze vidět úkaz, který už Bible pojmenovala jako „Betlémskou hvězdu“. Zajímavostí je ale fakt, že nejde o žádnou hvězdu ale Jupiter a Saturn. Ty se dostanou do takové blízkosti, že jako hvězda s ohonem vypadají. Na tuto podívanou jsme museli čekat od 21. prosince 1623.

Sledovali něco podobného naši předkové roku -7? Podle astronomů je to velmi pravděpodobné. Ke konjunkci Jupiteru se Staturnem dochází zhruba jednou za dvacet let, většinou jsou ale planety od sebe mnohem dál, letos se však k sobě dostanou natolik blízko, že je bude možné pozorovat i pouhým okem. Otázkou ovšem je, zda bude pozorovatelům a fotografům přát počasí.

„Tak blízko jako letos v prosinci si planety byly naposledy v roce 1623, tedy pouhých 14 let poté, co se na nebe začal dalekohledem dívat Galileo Galilei. Tehdy se ale nacházely poblíž Slunce, takže zmizely v jeho záři a nikdo je nemohl sledovat. Za opravdu snadno pozorovatelnou a velmi těsnou konjunkcí Jupiteru se Saturnem se tak musíme vypravit celých 794 let zpátky, do roku 1226,“ vysvětluje český astronom Jiří Dušek.

Nejblíže si planety budou právě dnes. Kolem půl páté odpoledne hledejte nízko nad jihozápadním obzorem.

„V každém případě je třeba si vybrat místo s nerušeným pohledem k jihozápadnímu obzoru, tedy bez stínění domy, stromy či kopci. Namíříte-li na Jupiter se Saturnem dalekohled s velkým zorným polem, zahlédnete v něm obě planety najednou. A s nimi i čtyři Jupiterovy největší měsíce a ve větších přístrojích dokonce Saturnův prstenec a jeho největší měsíc Titan,“ říká Dušek.

Podle České astronomické společnosti se odborníci domnívají, že k podobnému setkání došlo už v roce 7 před naším letopočtem, kdy lidé tento úkaz považovali za zjevení oznamující příchod spasitele, tedy Betlémskou hvězdu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Antonín Hušek | Zdroj Česká astronomická společnost

Štítky pozorování, astronomie, planety, Vánoce, betlémská hvězda, Jupiter, Saturn, Bible, Galileo Galilei, hvězda, Česká astronomická společnost, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes večer vzhlédněte k obloze, k vidění bude Betlémská hvězda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.