Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba TechTower na Světovaru se prodraží o 75 milionů, opoziční zastupitelé Plzně chtěli znát důvody

Stavba vědeckotechnického parku TechTower, který buduje město Plzeň v areálu bývalého pivovaru Světovar na Slovanech se nečekaně prodraží oproti původnímu projektu o 75 milionů korun. Na jednání zastupitelstva na to upozornili před schvalováním rozpočtu na rok 2021 opoziční Piráti. Rozpočet byl schválen.

Šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák zdůraznil, že se jedná dramatický nárůst ceny, ale je jasné, že stavba musí pokračovat. „V projektu chyběla část odhadů nákladů, nebo z projektu nevyplynul konkrétní odhad nákladů. V důsledku toho se musí navýšit celkové náklady o 75 milionů. A já si myslím, že nemůžeme jen tak s chladnou hlavou říct OK, zvedneme ruku, odmávneme to, zvýšíme náklady a jedeme dál. Měli bychom tady slyšet nějaký závazek, že se město, když k tomuto pochybení došlo, pokusí ty peníze buď nějak získat zpět. Nebo, že se zjistí, čí zavinění a příčinou čeho k tomu navýšení došlo a vyvodí se z toho nějaká zodpovědnost,“ řekl Bosák.

Podle slov Davida Šloufa (ODS), který je radním pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města bylo potřeba navýšit rozpočet o požadovaných 75 milionů, aby se tak akce mohla dokončit. „Jak z časového, technického i finančního hlediska je to nejmenší zlo,“ zdůraznil Šlouf.

Rozsáhlé vysvětlení a zdůvodnění navýšení peněz pro dokončení TechToweru poskytl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Uvedl, že náklady lze rozdělit na tři kapitoly. První z nich a ta nejdůležitější je, že po sanaci ležáckých sklepů se ukazuje, že více než 100 let stará budova, od které neexistují žádné projektové plány je v jiném stavu, než se původně předpokládalo.

„Je potřeba tu investici dofinancovat zejména ve vztahu k chybějícím železobetonovým konstrukcím, které je třeba statisticky zpevnit. To je částka, kterou odhadujeme, že nás bude stát 60 milionů korun,“ řekl Šindelář. Další kapitola je podle něj skutečně chybou, která vznikla při projektové přípravě.

„V grafickém znázornění projektu ty jednotlivé položky jsou, ale nepromítly se do rozpočtu. Jsou to peníze, které bychom stejně museli vynaložit, ale je otázkou, jestli by to nebyly náklady uznatelné a jestli část z nich by nebylo kryto z dotace, která v tuto chvíli činí na TechTower necelých 200 milionů korun. To je věc právní, kterou se budeme určitě zabývat. Nechci teď předjímat, v jakém rozsahu je to škoda a v jakém rozsahu za ni zodpovídá či nezodpovídá projektant,“ konstatoval technický náměstek.

A pak je tady třetí kapitola, která je finančně neutrální. „Jde o požadavky města Plzně a budoucího provozovatele, které jsou kryty méněpracemi. Ty kapitoly dohromady vytváří požadovanou částku 75 milionů korun, jsou to peníze, které budeme vydávat postupně,“ dodal Pavel Šindelář.    

Objekt TechTower bude sloužit inovačním firmám, cílem je podpora začínajících společností a mladých podnikatelů. Původně se jednalo o investici za 640 milionů korun. Stavba odstartovala loni v prosinci a hotová má být do konce roku 2021. Město na ni letos uvolnilo 360 milionů korun, prostřednictvím dotace získalo na rekonstrukci 181 milionů. Prostory pro podnikání vzniknou v objektu bývalých ležáckých sklepů a budovy správní vily.

V TechTower najdou startupisté nejen kvalitní zázemí v podobě kancelářských prostor a dílen, mohou se v rámci komunity navzájem inspirovat a růst, chybět nebudou ani prototypové dílny, laboratoře, konferenční sál, zasedací místnosti včetně stravovacích prostor s kuchyňským zázemím. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky TechTower, pivovar Světovar, rekonstrukce, startup, firmy, navýšení rozpočtu, jednání zastupitelstva, Plzeň, projekt, rozpočet, Česká pirátská strana, peníze, Pavel Bosák, Plzeň 2-Slovany, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Malý

To mi ani nepřekvapuje, v Plzni normální věc, že cokoli se staví, buď trvá podstatně déle, nebo je dvakrát i vícekrát dražší. (Nové divadlo, lávka u Kameňáku a další a další.)

Čtvrtek, 17. prosince 2020, 17:22Odpovědět

Stavba TechTower na Světovaru se prodraží o 75 milionů, opoziční zastupitelé Plzně chtěli znát důvody  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.