Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Na internetu se šíří zpráva, že vláda tají uzavření obchodů. Nic takového nechystáme, uklidňuje ministerstvo

Není pravda, že bychom od pátku omezovali možnost jít si nakoupit. Koupit si můžete cokoliv, žádné obchody se neomezují, uvedlo na svém Twitteru Ministerstvo zdravotnictví. Internetem se šíří poplašné zprávy, že obchody zavřou spolu s restauracemi.

Česká republika se vrací do čtvrtého stupně rizika epidemie covid-19. Od pátku začnou platit další omezení. Vláda ale upravila opatření, která se na čtvrtý stupeň vážou.

„Od pátku zavřou nejenom restaurace, ale i obchody. Jen nám to nechtějí říct předem, aby se vyhnuli nákupnímu šílenství,“ šíří se internetem. Ministerstvo zdravotnictví však upozorňuje, že je to lež. Obchody mají zůstat otevřené nehledě na sortiment, musí se však dodržet pravidlo, které stanoví jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. To samé platí i pro služby.

Vládní nařízení se v minulosti několikrát ze dne na den měnila, proto řada lidí už neví, čemu věřit. Velké zmatky jsou například ohledně prodeje nealkoholických nápojů s sebou. Stále měnící se opatření jsou také terčem vtipů na sociálních sítích.

Podle aktuálních nařízení se však čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES obchodů a služeb nedotkne. Stravovací služby však musí od pátku zavřít a mohou prodávat jen přes výdejové okénko. Prodat mohou cokoliv kromě alkoholu, nakonec i tu diskutovanou kávu s sebou. Hotely mohou zůstat otevřené pouze pro ty, kteří cestují za prací. Zavřít musí bazény, posilovny nebo wellness centra.    

Plzeňský kraj aktuálně hlásí 3 229 nakažených koronavirem. Nejhůře je na tom Plzeň-město, kde je 824 případů nákazy, na druhém místě se drží Domažlicko s 723 případy. Třetí nejvyšší výskyt případu nákazy virem covid-19 zaznamenali hygienici na Tachovsku, kde je momentálně 478 případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, PES, opatření, restaurace, obchody, zákaz, obchod, Internet, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, COVID-19, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na internetu se šíří zpráva, že vláda tají uzavření obchodů. Nic takového nechystáme, uklidňuje ministerstvo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.