Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Ski&Bike Špičák zahájí v pátek zimní sezónu, středisko sází na jednodenní lyžaře

Na šumavském Špičáku leží na sjezdovkách kolem 50 centimetrů převážně technického sněhu. Vládní opatření umožní zahájit provoz největšího lyžařského areálu v Plzeňském kraji v pátek 18. prosince. Lyžaři budou mít k dispozici horní úseku trojky Slalomové s dojezdem přes dvojku U zalomeného. Zavřené zůstávají restaurace i hotely, jídlo lze zakoupit z výdejových okének.

„Již jsme začali přímo v terénu připravovat také opatření, abychom vyhověli vládou stanoveným podmínkám provozu lyžařských areálů. Jedná se především o organizaci a rozestupy před nástupem na lanovku a vleky, zajištění dostatečné dezinfekce pro návštěvníky, ale i detaily provozu půjčovny,“ řekl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Do půjčovny budou zákazníci vstupovat jednotlivě. V provozu bude i lyžařská škola, tam platí pravidlo, jedna skupina čítající maximálně pět dětí plus jeden instruktor. Lyžaři musí mít ochranu úst a nosu i při jízdě lanovkou, buď roušku nebo nákrčník. „Podrobnější a konkrétnější detaily těchto opatření vázaných přímo na jednotlivá místa v areálu Ski&Bike Špičák zveřejníme v dalších dnech jak na webu, sociálních sítích, tak prostřednictvím médií,“ říká mluvčí střediska Karel Samec.

„Chceme, aby se s opařeními lidé seznámili, pokud možno dopředu, aby se lépe orientovali, s čím mají počítat už od příjezdu na parkoviště, nástupu na lanovku i vleky až po ukončení lyžování,“ dodal k zajištění pravidel zdravotní bezpečnosti Kasík.    

Jednodenní návštěvníci tvoří ve Ski&Bike Špičák historicky podstatnou část lyžařské klientely, když jich je více než třetina z celkového počtu lyžařů. „Jak z krajské metropole Plzně, blízkých Klatov či dalších větších měst Plzeňského kraje, ale i z Prahy, středních Čech a jihočeských sídel k nám na jednodenní lyžování míří opravdu početně velká skupina,“ říká ke statistice vycházející z prodeje jednodenních skipasů v uplynulých zimních sezonách ředitel Kasík.

I proto jsou na šumavském Špičáku rádi, že mohou tuto sezonu vůbec zahájit. I když se bude fungovat v omezeném režimu bez otevřených restaurací s výjimkou výdejových okének, s vyloučením vlastních ubytovacích kapacit nebo doprovodných akcí.

„Pro nás je opravdu stěžejní spuštění provozu alespoň pro lyžaře a snowboardisty v těchto dnech. Vygenerování prvních tržeb nám umožní, abychom si alespoň částečně pokryli provozní náklady. Vždyť jen zasněžení a úpravy první sjezdovky nás přišly na více než půlmilionu korun a předchozí přípravy na zimní sezonu na další tři miliony,“ upřesňuje Kasík.

Jiná početná skupina lyžařů, které by mohl vyhovovat i prozatím povolený režim provozu horských středisek v ČR, se pak rekrutuje z privátního ubytování v Železné Rudě a okolí. Na Železnorudsku je mimo hotelů a turistických i horských chat také velké množství privátních apartmánů a chalup. Řada lidí bude proto velmi pravděpodobně trávit období mezi Vánocemi a Novým rokem právě na nich.

Na Špičáku doufají, že lidé z privátního ubytování využijí možnost a přijedou si zalyžovat. Zvlášť pokud nebude možné vyjet na blízký, ale přeshraniční Velký Javor v Německu, kam za normálních okolností směřuje také velké množství tuzemských lyžařů. „Nikdo logicky netušíme, co letošní sezona s návštěvností může udělat, ale jsme rádi, že na rozdíl od řady jiných, můžeme alespoň takto fungovat,“ uzavřel Vladimír Kasík.                     

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Ski&Bike Špičák, zimní sezóna, zasněžování sjezdovek, vládní opatření, zahájení provozu, lyžař, zima, Špičák, Plzeňský kraj, lanová dráha, Německo, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ski&Bike Špičák zahájí v pátek zimní sezónu, středisko sází na jednodenní lyžaře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.