Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česko zažilo suchý a srážkově podnormální listopad, spadlo jen 45 procent srážek

Velmi suchý byl v Česku letošní listopad. Za celý měsíc spadla necelá polovina obvyklého množství srážek. Průměrná měsíční teplota 3,8 stupně se naproti tomu od hodnot typických pro předposlední měsíc roku výrazně nelišila. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu.

V průměru spadlo na území Česka jen 22 litrů vody na metr čtvereční, což představuje 45 procent průměru z let 1981 až 2010. Meteorologové tak uplynulý měsíc hodnotí jako srážkově silně podnormální.

Nejvíce pršelo na Vysočině, kde spadlo 30 litrů vody na metr čtvereční. O litr méně vody napršelo či nasněžilo v Moravskoslezském kraji. Méně než 20 litrů spadlo v Plzeňském kraji v Praze, středních Čechách a dále krajích Karlovarském a Ústeckém.

"Srážky byly časově velmi nerovnoměrně rozděleny. Většina srážkového úhrnu spadla v prvních čtyřech dnech měsíce," uvedla meteoroložka Klára Sedláková. Srážky ve formě sněhu padaly ve větším množství ale až v poslední dekádě měsíce. Nejvíce nového sněhu napadlo 29. listopadu, kdy na devíti stanicích ČHMÚ naměřili deset a více centimetrů nového sněhu. Nejvíce sněžilo na Luční boudě v Krkonoších, kde napadlo 17 centimetrů, a kde také byla 30. listopadu naměřena nejvyšší celková výška sněhu za celý měsíc, a to 22 centimetrů.

Průměrná délka slunečního svitu byla v listopadu 55 hodin. To podle ČHMÚ představuje 103 procent dlouhodobého normálu. Také teplotně byl letošní listopad standardní. Průměrná měsíční teplota vzduchu 3,8 stupně Celsia byla o 0,9 stupně více, než je dlouhodobý normál. Mírně tepleji bylo na východě České republiky. Průměrná teplota v Čechách byla 3,8 stupně, zatímco na Moravě a ve Slezsku čtyři stupně Celsia.

Nejteplejší byl hned začátek měsíce, kdy se teploty lišily od dlouhodobého normálu o více než šest stupňů. Nejvyšší teplotu, 20 stupňů Celsia, naměřili meteorologové 3. listopadu v jihomoravské Lednici. Naopak největší mráz panoval na konci měsíce na šumavské Jezerní a Rokytské slati, a to minus 16,3 stupně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pexels.com

Štítky počasí, meteorologové, srážky, měsíc listopad, teplota, Česko, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Kraj Vysočina, Praha, Moravskoslezský kraj, Plzeňský kraj, Luční bouda, Středočeský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zažilo suchý a srážkově podnormální listopad, spadlo jen 45 procent srážek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.