Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vodu v řece Klabavě dnes ráno napěnila neznámá látka, na místě zasahovali hasiči

Hasiči zasahovali od ranních hodin v Chrástu u Plzně, kde unikla neznámá látka do řeky Klabavy. V důsledku toho se zvýšila pěnivost vody na jezech, naopak v tišinách pak pěna ubývala. Úhyn ryb zatím nebyl zaznamenán. Na místě pracují také experti z hasičské laboratoře v Třemošné.

„Zatím nemáme potvrzeno, o jakou látku se jedná. Dostali jsme informaci, že se výskyt projevuje už v Ejpovickém potoku, který se následně vlévá do Klabavy,“ informoval mluvčí hasičů Petr Poncar.

Laboratoř si nabrala vzorky, na místě vyloučila ropné produkty. „Zaměřujeme se na nalezení místa vstupu látky do vody. Vzhledem k tomu, že je tato látka rozpuštěna v objemu, není tedy pouze na povrchu, nebyly by norné stěny účinné. Zatím víme, že PH vody je v normě a ani nebyly naměřeny zvýšené hodnoty fosforu,“ uvedl mluvčí Poncar.

Přesnější výsledek dá až rozbor na přístrojích v přímo v laboratoři. Podle pracovníka Povodí Vltavy nelze ovšem vyloučit, že se jedná o důsledek přirozeného biologického procesu.

Ohodnoť článek

Foto HZSPK

Štítky únik látky do řeky, hasiči, Klabava, pěna na jezu, znečištění řeky, Plzeňsko, Plzeň, Třemošná, Chrást, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodu v řece Klabavě dnes ráno napěnila neznámá látka, na místě zasahovali hasiči  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.