Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň zdražuje od 1. ledna 2021 ceny vodného a stočného o 4,56 procenta

Ceny vodného a stočného podraží v Plzni od ledna 2021 oproti letošnímu roku o 4,56 procenta. Vodné tak bude činit 55,08 korun za metr krychlový bez DPH, stočné pak 34,76 korun za metr krychlový bez DPH, celkem tedy 89,84 korun za metr krychlový bez DPH. Navýšení cen schválili na dnešním jednání radní města.

Ke zdražení město přistoupilo v souvislosti s dopadem koronavirové krize, kdy klesá množství spotřebované pitné vody i vypouštěné odpadní vody, přičemž ale fixní náklady zůstávají.

„V porovnání s loňskou kalkulací předpokládáme pokles spotřeby o zhruba tři procenta v případě pitné vody a 2,6 procenta u odpadní vody. Snížení spotřeby přímo souvisí s růstem jednotkových nákladů na výrobu a rozvod pitné vody a odvádění a čištění odpadní vody v korunách za metr krychlový. Protože je značná část celkových nákladů fixní, tedy nájemné, mzdy, odpisy majetku, údržba, opravy, není jejich snížení úměrné snížení spotřeby,“ vysvětlil technický náměstek primátora a současně předseda představenstva Vodárny Plzeň Pavel Šindelář (ODS).  

Do navýšení cen se promítá také předpoklad, že v příštím roce porostou náklady na elektrickou energii a chemikálie pro výrobu pitné vody, náklady na likvidaci kalů z čistírny odpadních vod, mzdové náklady, poplatky za uložení vodovodů v kolektorech města Plzně a významný vliv má také zvýšení částky odpisů zhodnocováním majetku.

Vodné a stočné patří mezi věcně usměrňované ceny, které se řídí Cenovým věstníkem Ministerstva financí České republiky. Věcně usměrňovaná cena je cena, do které může Vodárna Plzeň a. s. zakalkulovat jen oprávněné, tedy ekonomicky zdůvodnitelné náklady a přiměřenou míru zisku.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky vodné a stočné, zdražení, ceny vodného a stočného, město Plzeň, Plzeň, pitná voda, koronavirová krize, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Pavel Šindelář, ODS, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň zdražuje od 1. ledna 2021 ceny vodného a stočného o 4,56 procenta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.