Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bude zase všechno jinak? Havlíček chce zmírnit omezení prodeje, epidemie míří k uvolňování opatření

Vývoj epidemie nemoci covid-19 v Česku míří k možnému uvolňování opatření. Rizikové skóre epidemie zůstalo i dnes pod 75 body ze 100, čímž ministerstvo zdravotnictví už dříve podmínilo návrh na zmírnění opatření. Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím z pěti stupňů protiepidemického systému (PES), řekl České televizi ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Od včerejška platí omezení maximálního počtu zákazníků v obchodech. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale oznámil, že chce už v pátek vládě navrhnout zmírnění omezení prodeje.

Na Vánoce by mohl platit třetí stupeň opatření PES

V úterý přibylo podle údajů ministerstva zdravotnictví v Česku 4245 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to skoro o polovinu méně než minulé úterý. Tento týden byl ale v úterý státní svátek, a ve volných dnech se obvykle méně testuje. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů tak v úterý stoupl po pondělních zhruba 21 procentech na téměř 25 procent. Stále však zůstává nižší než v říjnu a na začátku listopadu, kdy dosahoval až 35 procent.

Rizikové skóre epidemie covidu-19 v zemi se drží podle dat ministerstva už sedmým dnem na 70 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19. V současnosti nadále platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Ministerstvo minulý týden uvedlo, že pokud skóre zůstane do dneška pod 75, navrhne vládě zmírnění opatření platné zřejmě od příštího pondělí. Po dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví ministr Blatný řekl ČT, že na Vánoce by v zemi mohl platit třetí stupeň opatření PES. Ve čtvrtek chce Blatný vyhodnotit data za první týden fungování systému.

Zpřísnily se podmínky fungování obchodů

Ode středy se částečně zpřísnily podmínky fungování obchodů. Každý zákazník musí mít pro sebe plochu 15 metrů čtverečních. Někteří obchodníci kvůli tomu museli řešit dílčí potíže. Dlouhé fronty se sice netvořily, přesto prodejci vyzývají k tomu, aby lidé návštěvu naplánovali mimo nákupní špičky. Od čtvrtka některé řetězce změní systém sledování počtu zákazníků.

V domovech seniorů Plzeňského kraje nejsou ohniska covidu

V žádném ze 12 zařízení sociální péče, která patří Plzeňskému kraji, se po dvou vlnách plošného testování nevyskytlo ohnisko nakažených koronavirem, ani mezi seniory ani mezi zaměstnanci. Pokud někde byli nemocní, tak to byli jednotlivci. Ve...

Už v pátek chce však vicepremiér Havlíček zase navrhnout změnu podmínek provozu obchodů. Řekl, že navrhne vládě zrušení zákazu prodeje v neděli, zvýšení maximálního počtu zákazníků nebo jednodušší režim pro matky s kočárky či handicapované. Na pátečním jednání bude vláda podle Havlíčka diskutovat o přechodu z nejvyššího stupně pohotovosti v PES do čtvrtého stupně. V případě maloobchodů a nákupních center jsou ale pravidla v pátém a čtvrtém stupni téměř stejná. Havlíček tak chce navrhnout třeba zvýšení povoleného počtu zákazníků na dva lidi na 15 metrů čtverečních, s čímž PES počítá až ve druhém stupni rizika.

Včera se zmírnily podmínky ve školách. Nově se mohli do lavic vrátit prvňáci a druháci na základních školách a všichni žáci speciálních škol. Do základních škol dnes podle spolku Pedagogická komora dorazila naprostá většina žáků prvních a druhých tříd. V případě speciálních škol dorazila přibližně polovina žáků.

Dnes se bude jednat o prodloužení nouzového stavu

Během dneška budou poslanci hlasovat o prodloužení nouzového stavu kvůli šíření koronaviru. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes s premiérem Andrejem Babišem (ANO) jednal o tom, zda komunisté návrh vlády na prodloužení nouzového stavu podpoří. „Asi jsem ho (Babiše) úplně nepotěšil, protože jsem řekl, že klub o konečném stanovisku jedná, že úplně s tím nejsme smířeni,“ řekl Filip. Neupřesnil ale, co přesně komunistům, kteří v dolní komoře menšinový kabinet podporují, na žádosti vlády vadí.

Opatření pro všech pět stupňů systému PES vyžaduje trvání nouzového stavu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechtěl na dnešní tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu odhadovat, kdy by mohla platit nová legislativa s alternativou k nouzovému stavu. Zda se ústavní předloha, která by zavedla celostátní stav nebezpečí, využije i při epidemii covidu-19, není podle Hamáčka jisté. Ovlivní to podle něj vývoj epidemie a případně účinná vakcína.

Ministerstvo zdravotnictví už připravilo návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19. V první fázi pro 1,5 milionu obyvatel počítá úřad s náklady asi 670 milionů korun na vakcínu, její distribuci a očkování. Pro použití v Evropě či USA zatím žádná vakcína nebyla schválena, Evropská unie už ale pro své členské státy společně objednává dávky u nejnadějnějších výrobců vakcín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, hospodářství, SHRNUTÍ, epidemie, Karel Havlíček, ANO 2011, Česko, COVID-19, Jan Blatný, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude zase všechno jinak? Havlíček chce zmírnit omezení prodeje, epidemie míří k uvolňování opatření  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.