Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V domovech seniorů Plzeňského kraje nejsou ohniska covidu

V žádném ze 12 zařízení sociální péče, která patří Plzeňskému kraji, se po dvou vlnách plošného testování nevyskytlo ohnisko nakažených koronavirem, ani mezi seniory ani mezi zaměstnanci. Pokud někde byli nemocní, tak to byli jednotlivci. Ve všech zařízeních by mohlo jít dohromady o desítky lidí.

"Kraj má ve 12 zařízeních se třemi typy služeb, tedy v domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem a domovech pro lidi se zdravotním postižením, asi 2200 klientů a zhruba 1200 zaměstnanců," řekl náměstek hejtmana pro sociální oblast Rudolf Špoták (Piráti)

Podle Špotáka by měly být poslední testy seniorů skončeny 4. prosince a u zaměstnanců 12. prosince, což je dosud známý předpoklad ukončení nouzového stavu. Krajské domovy pro seniory jsou pro návštěvy uzavřené od poloviny října, některé už od začátku minulého měsíce. Nákaza se tam v posledních týdnech dostávala jen přes zaměstnance, řekl Špoták.

Kraj zatím podle něj do sociálních zařízení nemůže pouštět návštěvy. "Čekáme, až nám ministerstvo dá nějaký manuál, jak to bude možné. Protože oni nařídili, že ta zařízení budou zavřená," uvedl náměstek. Zatím se diskutuje o tom, že by se měly návštěvy před vstupem do domovů testovat a že by měly organizace rodinným příslušníkům a příbuzným testy prodávat a měly by je evidovat. Na to by se musela vyčlenit pracovnice, která by to celé obhospodařovala, uvedl Špoták.

Kraj by rád co nejdříve návštěvy povolil. "Hlavně před Vánoci by spousta lidí potřebovala sociální kontakt, který jim dlouho hodně chybí. A mohou se u nich projevovat jiné nemoci kvůli tomu, že na tom nejsou psychicky úplně dobře," řekl náměstek. Kraj ale podle něj musí vyčkat na postup, který stanoví stát. Není vyloučeno, že to nechá na zřizovatelích, aby si ho stanovili sami. Pak by kraj hned nastavil v domovech řád a dodal další ochranné pomůcky. "Primárně je ale na tahu ministerstvo práce a sociálních věcí, zítra (v pátek) s nimi zase máme telekonferenci," dodal.

Domovy mají stále dost ochranných pomůcek. "Pokud se někomu nedostávají, tak se může obracet na náš Centrální nákup, který má vysoutěžené všechny pomůcky, tedy respirátory FFP2, obleky a další. Dá se říci, že si mohou objednat tolik, kolik potřebují," řekl Špoták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky senioři, sociální ústavy, koronavirus, testování, plošné testování, domov, Plzeňský kraj, Rudolf Špoták, návštěva, Česká pirátská strana, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, COVID-19, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech seniorů Plzeňského kraje nejsou ohniska covidu  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.