Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pišta odešel do medvědího nebe, plzeňská zoo tak přišla o nejdéle chovaného savce

Velká ztráta postihla plzeňskou zoo. Vzhledem k dlouhodobějším zdravotním problémům rozhodili veterináři o tom, že nechají uspat slavného medvěda hnědého jménem Pišta. Chybělo mu pouhých šest měsíců, aby se dožil kulaté čtyřicítky.

„Jeho vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze a další pohyb mu činil také značné potíže. I přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval,“ uvedl ke smutné události mluvčí zoo Martin Vobruba.

S věkem 39,5 roku byl Pišta podle dostupných informací nejstarším medvědem v Česku. Narodil se počátkem rok 1981 v zoo Hluboká nad Vltavou, jako první generace po rodičích z rumunských Karpat. V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 ve známé kleci v přední části zahrady.

„Celkem byl Pišta otcem dvojčat. V lesním hektarovém výběhu se postupně setkal s dalšími osmi medvědy, dokonce na čas se svými rodiči, sourozenci i synovci a neteřemi. Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělen, protože měl díky pokročilému věku již pohybové problémy. V zahradě tak zbývá trio Miky (1993) a Eliška a Honza (2003),“ konstatoval mluvčí Vobruba.  

Déle, než medvěd Pišta, žije v plzeňské zoo už jen želva matamata třásnitá, které je 47 let. Jen o rok méně je krokodýlu čelnatému a 45 let je plameňákům chilským. Šanci dosáhnout podobného nebo vyššího věku mají ze savců zejména šimpanzi a nosorožci. Ze třídy savců byl medvěd Pišta posledním pamětníkem klecí a vzhledu zoo před proměnou do současného stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, medvěd Pišta, úmrtí, smuteční oznámení, nejstarší medvěd v Česku, medvěd, Martin Vobruba, Česko, Karpaty, Hluboká nad Vltavou, Plzeň, veterinární lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pišta odešel do medvědího nebe, plzeňská zoo tak přišla o nejdéle chovaného savce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.