Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ztraceného "dědu" hledalo na Šumavě 105 dobrovolníků, ani tentokrát nebylo pátrání úspěšné

Do velké pátrací akce po devadesátiletém seniorovi, který se poslední zářijový den ztratil na Šumavě se v neděli zapojilo 105 dobrovolníků, i profesionálů, včetně psovodů se speciálně vycvičenými psy. Za vším stojí nadšenci, kteří zorganizovali pátrání díky facebookové skupině Hledáme "dědu" Zdeněk Hnízdo, která už má 459 členů. Bohužel ani tentokrát se nepodařilo pohřešovaného seniora vypátrat.

Kdo je Zdeněk Hnízdo? Narodil se 8. ledna 1931 v Záhubech na Jičínsku, za války vydával se spolužáky protinacistický časopis. Se svým bratrem ukrývali ve stodole zbraně a munici odcizené nacistům. Od 50. let sloužil u Vnitřní stráže ministerstva vnitra v útvaru na ochranu uranových dolů. V Příbrami se vypracoval na zástupce velitele útvaru uranových dolů. V roce 1968 zde odmítl ubytovat sovětskou armádu, čímž dal najevo svůj nesouhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy. Z armády byl vyhozen a až do důchodu pracoval jako horník v uranových dolech.  

Akce měla perfektní organizaci. Účastníci měli sraz na poli za obcí Hartmanice, kde vyrostl štábní stan s komunikační technikou a občerstvením, které pro všechny zajistila rodina pohřešovaného. Po proškolení o bezpečnosti a pohybu v rojnici vyrazila v 10.00 hodin jako první do terénu kynologická skupina. V 10.45 vyjely čtyřkolky. V 11.00 se dala do pohybu rojnice. Tu tvořilo šest skupin přibližně po 20 lidech. Celé pátrací akci velel Czech SAR Team.

Přijeli lidé z blízka i z daleka. Pejskaři přijeli až z Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Nechyběli dobrovolníci z Plzně, Bělé nad Radbuzou, Blovic, Klatov, ze Sušicka, ale i z Jihočeského kraje. „Hlásilo se ještě mnohem více lidí, které už jsme musela s díky odmítnout. Aby se akce mohla uskutečnit, musela v současné době splňovat přísná opatření, která jsme konzultovali s hygieniky i s ministerstvem zdravotnictví a vnitra. Mohl se zapojit jen omezený počet osob,“ informovala organizátorka akce Veronika Sedláčková.  

„Pátrači prošli, projeli a prohledali desítky kilometrů území. Momentálně nejsme schopni říct přesně kolik. Vše se ještě dává dohromady, stahují se data GPS, akce se bude vyhodnocovat. Bohužel dnešní pátrání nepřineslo žádné stopy po pohřešovaném muži. Ale naděje umírá poslední. Všem účastníkům patří obrovské poděkování, děkuje i rodina pohřešovaného,“ dodala Veronika Sedláčková.

FOTOGALERIE: Pátrací akce na Šumavě

Neděle, 25. října 2020, 21:27

FOTOGALERIE: Pátrací akce na Šumavě
FOTOGALERIE: Pátrací akce na Šumavě

Nevzdávají se ani dobrovolníci, kteří by se chtěli zúčastnit i případné další pátrací akce. Mnozí z nich pátrali v minulých dnech po Zdeňku Hnízdovi na vlastní pěst i v menších skupinách. Bezprostředně po jeho zmizení pátraly v oblasti Šumavy po muži také desítky policistů a hasičů. Ze vzduchu hledal seniora policejní vrtulník i několik dronů. Hasiči i policisté nechyběli ani tentokrát. 

Muž odešel poslední zářijový den jen nalehko ve svetru a maskáčových kalhotách ze své chalupy, naposledy byl spatřen poblíž obce Chvalšovice.  

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Sedláčková

Štítky pátrací akce, ztracený senior, policie, pohřešovaný muž, Plzeňský, pátrání na Šumavě, Šumava, Veronika Sedláčková, Sovětská armáda, okres Jičín, Příbram, Varšavská smlouva, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztraceného "dědu" hledalo na Šumavě 105 dobrovolníků, ani tentokrát nebylo pátrání úspěšné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.