Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči v Železné Rudě se konečně dočkali nové zbrojnice. Je nejvýše položenou v celé ČR

Konečně se dočkali! Hasiči v Železné Rudě mají zrekonstruovanou a dostavěnou hasičskou zbrojnici. Na místě původní zbrojnice ze 70. let minulého století vznikl nový objekt za 55 milionů se zázemím pro dobrovolné i profesionální hasiče, kteří vyjíždějí nejen k požárům, nehodám, technické pomoci, ale i k záchraně turistů v rekreační oblasti Železnorudska. Jde o nejvýše položenou hasičskou stanici v ČR.

„Rekonstrukce získala dotaci EU 33 milionů korun z programu IROP, Železná Ruda dala přibližně 15 milionů a Ministerstvo vnitra a Plzeňský kraj sedm milionů. Projekt obsahoval komplexní rekonstrukci dosavadní budovy zbrojnice a přístavbu podobně velké budovy. Výstavbou nových prostor vzniklo nezbytné a potřebné zázemí pro jednotku požární ochrany města a pro společnou jednotku města a jednotku profesionálních hasičů,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD).

„Původní hasičská zbrojnice byla stavěna v 70. letech minulého století a bylo zde poměrně dost místa pro tehdejší techniku, ale nebylo zde téměř žádné zázemí pro hasiče, žádné sprchy, šatna i klubovna byly v garáži a na chodbě. Tehdy bylo několik zásahů za rok a stačilo to, ale s nárůstem činnosti, kterou hasiči vykonávají, narostl i počet techniky a výjezdů naší dobrovolné jednotky, kterých bylo i přes 120 za rok,“ řekl místostarosta a zároveň hasič Filip Brož.

Předloni vznikla v Železné Rudě profesionální jednotka a bylo zapotřebí vytvořit důstojné zázemí. "V loňském roce zde vyjížděli k již téměř 200 událostem," dodal Brož. Přestavba a dostavba zbrojnice začala loni v březnu.

Železnorudští hasiči mají rozlehlý hasební obvod ležící v horské oblasti vede mezinárodní silnice I. třídy. Celá oblast se nachází u státní hranice s Německem a částečně i v Národním parku Šumava. Nejbližší stanice HZS je vzdálena 33 km v Sušici, další pak 40 km v Klatovech. Z obou směrů vede do Železné Rudy silnice do kopce, což je obtížné zejména v zimních podmínkách. Podobné je to i s nejbližšími JSDH vzdálenými 15-20 km.

Hasiči v Železné Rudě neposkytují pomoc pouze místním obyvatelům, ale vzhledem k tomu, že je Železnorudsko nejvýznamnější turistickou oblastí západní Šumavy, zajišťují bezpečnost také stovkám tisíc turistů během letní a zimní sezony.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Železná Ruda

Štítky hasiči, Hasiči Železná Ruda, nová zbrojnice, hasičská zbrojnice, rekonstrukce, zásahy v horské oblasti, Železná Ruda, muniční sklad, Česko, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, ČSSD, Plzeňský kraj, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Železné Rudě se konečně dočkali nové zbrojnice. Je nejvýše položenou v celé ČR  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.