Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Když se poklidné houbaření změní v pátrací akci. Noste u sebe mobil, nabádá Horská služba

I přes ochlazení stále mnoho houbařů vyráží do lesa, někteří pak koukají po houbách tak usilovně, že najednou netuší, kde jsou. Pátrací akce v lesním podrostu patří k těm nejnáročnějším. Proto policisté i horští záchranáři apelují především na seniory, aby při sobě vždy měli mobilní telefon a pro jistotu i svým blízkým řekli, kam jdou.

Možná to zní banálně, ale připomeňte mi si případ z minulé neděle. Poblíž Horské Kvildy se odpoledne ztratila pětasedmdesátiletá houbařka. Do lesa vyrazila s manželem, ten měl však potíže s chůzí, a tak se po chvilce vrátil do zaparkovaného auta.

 „Asi po hodině začal manželku postrádat, volal a troubil, když se neobjevila, zalarmoval pán Policii ČR. Ta nás pak požádala o součinnost. Ihned jsme proto připravili naší terénní techniku a povolali do akce deset záchranářů,“ uvedl k pátrání Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Paní však při sobě neměla mobilní telefon, a tak ji nemohli záchranáři přesně lokalizovat. Po nezvěstné pátrali do dvou hodin v noci. Pokračovali pak ihned po rozednění. Příběh měl naštěstí dobrý konec. Žena vylezla na posed a přespala v lese. Ráno dorazila do Podlesí u Kašperských hor a ohlásila se.

Vždy u sebe mějte mobil! 

Tento příběh jasně ukazuje, jak je důležité vzít si sebou do lesa nabitý mobilní telefon. Policisté také nabádají, aby starší lidé dávali vědět svým příbuzným, kdy a kam se chystají jít. Pokud už se ztratíte, nepanikařte. Zastavte se na místě a rozhlédněte se. Hledejte jakýkoliv orientační bod. Nikdy nepobíhejte sem a tam.

Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině či nalézt nějaký orientační bod. Policisté pak spolupracují s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto orientačního bodu pohřešovanou osobu nalézt. Rovněž doporučujeme houbařům nosit výrazně barevné oblečení, to může přilákat pozornost policistů při pátracích akcích,“ upozorňuje policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Pozor si dávejte nejen na to, abyste chodili do míst, které dobře znáte, ale také na to, kde necháváte své auto. Vůz zaparkovaný na odlehlém místě se může stát snadno lákadlem pro zloděje. V autě tak nenechávejte věci jako je peněženka, navigace nebo doklady.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba

Štítky policie, Šumava, pátrání, prevence, Horská služba, houbaření, les, mobilní telefon, Policie České republiky, Joško Tischler, Horská Kvilda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se poklidné houbaření změní v pátrací akci. Noste u sebe mobil, nabádá Horská služba  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.