Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Svijanská „450“ se stala nejlepším světlým ležákem českého typu na světě 

PR článek

Mimořádného úspěchu dosáhl na letošní světové degustační soutěži World Beer Awards prémiový svijanský ležák „450“, který byl vyhlášen za vůbec nejlepší světový světlý ležák českého typu (World's Best Lager Czech-style Pale). Současně si stejně jako loni odnesl i titul absolutního národního vítěze v této kategorii.

Dvě stříbrné ceny v letošním ročníku soutěže získaly Svijanská Kněžna 13 % (kategorie Tmavý ležák) a Svijanský Baron 15 % (kategorie Silných piv). Ve skupině plzeňských ležáků uspěly Svijanský Rytíř 12 % a Svijanský Kníže 13 % - oba si z ní odnesly bronzovou plaketu. 

Prémiový ležák „450“ je pivo původně uvařené jen pro oslavy 450 let od založení pivovaru
ve Svijanech, které nakonec zůstalo v sortimentu svijanských piv natrvalo. Je vyrobeno z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu) a humnového sladu z nezávislých sladoven. Plné chlebnaté pivo s příjemnou intenzivní jemnou hořkostí.

The World Beer Awards je celosvětová soutěž, která vybírá nejlepší představitele různých mezinárodně uznávaných druhů piv, uděluje jim ceny a v celosvětovém měřítku propaguje tato nejlepší světová piva u spotřebitelů a obchodníků. Hodnotitelská komise se skládá z několika desítek předních světových znalců piva. Letos se ceny The World Beer Awards vyhlašovaly v první polovině září a členové jury v nich hodnotili víc než 2200 piv z více než padesáti zemí. Poprvé v historii soutěže ovšem za pivy kvůli koronavirové krizi necestovali, ale naopak jim byly soutěžní vzorky piva zasílány.

„Prémiový ležák „450“ je naše chlouba už od roku 2014, kdy jsme jej poprvé uvařili na oslavu 450. výročí založení Pivovaru Svijany,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. Jako jeden z nejstarších, celou dobu pracujících českých pivovarů si podle něj pro oslavu zasloužil pivo skutečně výjimečné, proto na jeho výrobu použili jen ty nejlepší suroviny ─ od vybraných humnových sladů až po Žatecký poloraný červeňák z jeho vlastních chmelnic. Obrovskou péči pivovar také věnoval a věnuje náročnému výrobnímu postupu a pečlivě si hlídá i vybrané restaurace, v nichž se „čtyřistapadesátka“ čepuje. „Velice nás proto těší, že nakonec došla světového uznání v podobě významného ocenění od předních světových odborných degustátorů,“ dodal Roman Havlík.

Titul nejlepšího světového piva plzeňského typu nedávno získala i další dvě svijanská piva, a to v jiné světové soutěži - World Beer Idol. Loni si z ní toto ocenění odnesla Svijanská Desítka, letos Svijanský Máz 11 %. „Jakkoli jsou pro nás nejdůležitější reakce běžných spotřebitelů a našich fanoušků, všechna tato ocenění nás velice těší a motivují, abychom pokračovali v nastoupené cestě. Dokazují totiž to, že jsme se před více než dvaceti lety při záchraně pivovaru rozhodli správně, když jsme na rozdíl od většiny jiných větších pivovarů vsadili na skutečně tradiční české výrobní postupy,“ uvedl sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pivo, pivovar, svijany, soutěž, nejlepší, vítěz, ležák, Pivovar Svijany, Roman Havlík, koronavirová krize, Petr Menšík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svijanská „450“ se stala nejlepším světlým ležákem českého typu na světě   |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.