Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z vypuštěné Borské přehrady stěhují biologové tisíce škeblí do nové lokality

Plánované upouštění Borské přehrady z důvodu rekonstrukce silničního mostu z Litic na Valchu umožnilo nejen průzkum dna nádrže, kde se našla celá řada „pokladů.“ Biologové totiž museli z důvodu úbytku vody přemístit do jiné lokality některé vodní živočichy.  

„Již druhý týden v lokalitě probíhá každodenní systematický biologický průzkum a povolený záchranný transfer vodních živočichů. Těch, jak se postupně ukazuje, není na lokalitě zrovna málo, a tak právě pod odborným vedením Davida Fišera se na lokalitě pohybuje hned několik jednotlivců a skupin pomáhajících při záchraně těchto zajímavých zvířat,“ popsal akci Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Na místě experti sbírají škeble, monitorují živočichy i průběh vypouštění a sledují vodní ptáky. „Zatím se podařilo na lokalitě sebrat a přesunout přes 5000 kusů škeble říční, rybniční a velevruba malířského. Při sběru škeblí byl nalezen a na lokalitě prokázán i výskyt raka říčního, což je hodně pěkné. Opakovaně se pozoroval při sběru potravy na obnažených plážičkách kameňáček pestrý, jespáci, kulíci, pisík obecný a konipasi,“ řekl Makoň.  

Záchranný transfer živočichů na lokalitě stále probíhá a potrvá minimálně ještě jeden týden. „Pevně věříme, že obnaženého dna využijí i rybáři a správce povodí k úklidu obrovského množství rybářských vlasců a utrhaných návnad, včetně odpadků a skla. Jelikož i přes to, že se snažíme zejména vlasce na lokalitě sbírat a nenechávat, tak není v našich silách uklidit úplně vše a hlavně sbírat odpad, kterého tam je poměrně také dost,“ doplnil šéf záchranné stanice živočichů.

Z důvodu rekonstrukce mostu vedoucího přes horní část přítoku Borské přehrady na řece Radbuze, je nutné obnažit nosné pilíře, které jsou jinak pod vodní hladinou přehrady. Proto také již druhý týden vodohospodáři postupně a dle předem domluveného plánu upouštějí z nádrže každý den přibližně 30 cm vodního sloupce. Až voda na přítoku pod mostem obnaží všechny pilíře, vypouštění bude zastaveno, mostaři nastoupí na opravu jinak nepřístupné části pilířů.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Radek Zeman

Štítky transfer živočichů, vypuštěná přehrada, škeble, záchranná stanice živočichů, přehrada, živočichové, Litice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z vypuštěné Borské přehrady stěhují biologové tisíce škeblí do nové lokality  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.