Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Sezóna kroužkování labutí skončila, chce to odvahu a je to pořádná dřina

Přes 200 labutí odchytili, odečetli a překontrolovali během letní sezóny pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů a početný tým jejich odvážných spolupracovníků na území Plzeňského kraje. Do velkého sčítání na vodních plochách v regionu se zapojilo 20 chytačů.

„Jako každý rok i letos jsme objížděli námi sledované lokality, monitorovali, kontrolovali a hlavně kroužkovali labutě velké. Této poměrně náročné činnosti se věnujeme již od roku 1997 a za tu dobu jsme s několika kroužkovateli okroužkovali či odečetli přes pět tisíc labutí,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Na některých místech byla letošní sezóna pro labutě příznivější, na jiných méně. „Například na řece Berounce to bylo s počtem párů i mláďat výrazně slabší, na rybnících Tachovska, Rokycanska a Klatovska zase o malinko lepší a leckde tradiční labutí páry vůbec nebyly, nebo nehnízdily. Jedná se zejména o Plzeň, severní Plzeňsko a Domažlicko,“ řekl Makoň.

Za dlouhá léta kroužkování už mají aktéři této činnosti podchyceno velké množství lokalit, kde se vyskytují labutě. Využívají často zkušeností místních lidí, kteří průběh hnízdění labutí pečlivě sledují a upozorňují také na nová hnízda.  

A že není odchyt labutí jednoduchá záležitost a nic pro slabší povahy, může dosvědčit i Vlaďka Radová, která se kroužkování zúčastnila jako nováček v Borku u Rokycan. Nechtěně si při akci klekla do vosího hnízda na zemi. Výsledkem bylo celkem 22 žihadel, zejména do vlasové části hlavy a do břicha za neoprenem. Ani přes tento brutální útok vos ovšem odchycené mládě labutě nepustila a dopravila ho statečně ke kroužkování.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky kroužkování labutí, odchyt labutí, DESOP, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, preferenční hlasování, Plzeňský kraj, léto, okres Tachov, okres Rokycany, okres Klatovy, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna kroužkování labutí skončila, chce to odvahu a je to pořádná dřina  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.