Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vodní hamr v Dobřívě prošel velkou rekonstrukcí, nic podobného funkčního nikde nemají

Velkou rekonstrukcí prošel Vodní hamr v Dobřívě, který je unikátní technickou památkou. Veřejnost si mohla opravený vodní hamr prohlédnout už od června, oficiální slavnostní otevření se ale uskutečnilo až v sobotu. Jedinečnost vodního hamru v Dobřívě spočívá ve funkčnosti celého zařízení a dochovaném stavu z konce 19. a počátku 20. století.

„Opravy a celkové restaurování strojního vybavení trvaly téměř tři roky a náklady na opravu činily více než 15,5 milionu korun. Na financování se podílela EU prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj, dále pak Plzeňský kraj a Západočeské muzeum v Plzni,“ uvedl náměstek pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec (ODS).

Při opravách se zjistily zcela nové poznatky, které přispěly k prohloubení znalostí vývoje hamru a historie zpracování železa na Dobřívsku. Budova hamru byla postavena v 18. století na místě staršího dřevěného hamru ze 17. století. V 18. století byla součástí objektu vysoká pec na zpracování železné rudy, jejíž pozůstatky se podařilo najít při opravách v roce 2019. Aktuální podoba vybavení odpovídá polovině 19. století, později byla doplněna o další stroje na konci 19. století.

„Hamr pohání čtyři vodní kola náhonem z rybníka v těsném sousedství objektu. Dvě vodní kola pohánějí dva velké nadhazovací hamry, třetí kolo pohání transmisní rozvod pro hamernické doplňkové stroje (nůžky, brusky, dynamo). Současně pohání i dvojici menších stlačovacích hamrů. Čtvrté kolo je určeno pro pohon dřevěného kazetového měchu pro vyhřívací pec. Nedílnou součástí objektu je výheň a kovářské předváděcí pracoviště,“ přiblížil fungování vodního hamru ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda.  

Původně se v hamru zkujňovalo vysokopecní surové železo, ze kterého se vykovávaly tyčové polotovary. Po rozšíření modernější ocelářské technologie přešel hamr koncem 60. let 19. stol. na výrobu těžkého kovaného nářadí. Ve druhé polovině 20. století byla výroba v hamru i v huti pod ním zastavena.

Obdobné zařízení se nikde jinde ve střední Evropě nedochovalo v provozu a nezměněné podobě od 19. století. Na hamru se předvádí funkčnost zařízení a kovářské hamernické práce pod buchary i ruční práce na kovadlině. Hamr je umístěn v přírodním prostředí bez okolní zástavby na okraji obce Dobřív. A pokud budete chtít, na hamru můžete mít klidně i svatbu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KÚPK

Štítky vodní hamr v Dobřívě, rekonstrukce, unikátní technická památka, Dobřív, oprava, Západočeské muzeum v Plzni, Evropská unie, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Vladislav Vilímec, ODS, Plzeňský kraj, František Frýda, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní hamr v Dobřívě prošel velkou rekonstrukcí, nic podobného funkčního nikde nemají  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.