Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Žně v Plzeňském kraji skončily, zemědělci letos hlásí nadprůměrné výnosy

Zemědělci v Plzeňském kraji již sklidili všechny obiloviny i řepku. Sklizeň tak skončila v podobném termínu jako loni, výnosy jsou ale letos vyšší. Z 100 565 osetých hektarů obilovin letos zemědělci v kraji sklidili 604 237 tun obilí. Podle údajů ministerstva zemědělství je průměrný výnos 6,01 tuny na hektar, loni to bylo 5,19 tuny obilí na hektar. 

"Sklizeň byla letos velice solidní, až nadprůměrná. Pro potravinářství by mělo být dostatek obilí v dostatečné kvalitě. K dobré sklizni přispělo hlavně počasí. Vláha, i když přišla později z jara, nakonec přišla a na polích to bylo vidět," řekl novinářům předseda Agrární komory Plzeňského kraje Jaroslav Šíma. Ze začátku sklizně byla podle něj kvalita obilí výborná, ke konci se s deštěm o něco snížila. "Během žní taky trochu spadly ceny, asi o deset procent. Ale tak to prostě je, samozřejmě bychom byli raději, kdyby byly vyšší, ale nic s tím nenaděláme," uvedl Šíma.

Obiloviny letos zemědělci vyseli na 100 565 hektarech, to bylo o 417 hektarů méně než loni. Největší plochu zaujímala pšenice ozimá, kterou zemědělci v kraji pěstovali na 57 640 hektarech a sklidili v průměru 6,44 tuny zrna z hektaru. Loni byla plocha pro ozimou pšenici větší o 1255 hektarů, průměrný výnos byl 5,45 tuny na hektar. Ozimého ječmene se letos v kraji sklidilo z 16 837 hektarů 102 849 tun, tedy v průměru 6,11 tuny na hektar. Loni byl průměrný hektarový výnos 5,54 tuny.

Řepka se letos v kraji pěstovala na 30 115 hektarech polí, což je oproti loňsku zhruba o 1300 hektarů méně. Průměrný hektarový výnos byl letos 3,44 tuny. Loni to bylo 2,99 tuny z hektaru.

Někteří zemědělci podle Šímy už prodávají sklizené plodiny, pokud si odbyt domluvili na jaře. Někteří se snaží zatím zrno neprodávat, uskladnit ho a počkat, zda se ceny ještě nezlepší.

Ihned po sklizni začaly další polní práce. "Kdo neváhal, už by měl mít zasetou řepku, teď se začne v první polovině září sít pšenice s ječmenem a v druhé polovině září začne sklizeň kukuřice," dodal Šíma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zemědělci sklizeň, sklizeň obilí, práce na poli, Plzeňský kraj, obilniny, Jaroslav Šíma, pšenice, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žně v Plzeňském kraji skončily, zemědělci letos hlásí nadprůměrné výnosy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.