Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prazdroj od října podraží, cena vzroste především u balených piv

Plzeňský Prazdroj od 1. října zdraží některá svá piva v lahvích a plechovkách, a to v průměru asi o 50 haléřů. To se dotkne zejména ležáků a prémiových piv jako Pilsner Urquell, Radegast 12 a Gambrinus 12. Konkurenční pivovary Staropramen zatím zdražování nechystají. Se zvýšením cen některých výrobků naopak počítá budějovický pivovar Samson.

Čepovaných piv v sudech a tancích ani desetistupňových piv Gambrinus či Radegast v lahvích a plechovkách se zdražení nedotkne, beze změny zůstanou i všechny varianty nealkoholického piva Birell. Informace, novinářům již potvrdil mluvčí největšího českého pivovaru Zdeněk Kovář. Konkurenční Pivovary Staropramen zatím zdražování nechystají. Se zvýšením cen některých výrobků naopak počítá budějovický Pivovar Samson.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu, rovněž piva v lahvích a plechovkách o 3,6 procenta. Ceny čepovaných piv v sudech a tancích tak zůstávají na stejné úrovni od roku 2018.

„Prazdroj tak pokračuje v podpoře pohostinství, které je jedním z nejhůře zasažených segmentů koronavirovou pandemií. Pivovar už během nuceného zavření restaurací bezplatně vyměňoval prošlé pivo, aktivně podporoval iniciativu Českého svazu pivovarů a sladoven Zachraň hospodu a při znovuotevření hospod podpořil jejich provozovatele zhruba milionem piv pro jejich hosty zdarma," uvedl Kovář.

Do znovunastartování celé ekonomiky a společnosti po koronavirové krizi investoval Prazdroj přes 300 milionů korun. Podpořil tak restaurace a hospody, ale i obchody, spotřebitele, své zaměstnance i obyvatele žijící v blízkosti jeho pivovarů.

Letošní zdražení zdůvodňuje pivovar svojí obchodní strategií. Zvýšení cen zároveň zhruba kopíruje letošní vývoj inflace. Prazdroj v posledních měsících investoval do výroby, zejména do balených piv. Příkladem je letos dokončená stavba nové linky na stáčení piva do plechovek v pivovaru Radegast v Nošovicích za téměř 600 milionů korun. Díky ní je Prazdroj schopný pokrýt zvyšující se poptávku po plechovkovém pivu na českém trhu. Kromě toho pivovar rovněž dlouhodobě investuje do přehlednějšího regálového vystavení svých produktů a lepší navigace pro spotřebitele v obchodech.

Staropramen se zdražováním zatím nepočítá

Dvojka na českém pivním trhu, pivovary Staropramen, se zdražováním v současnosti nepočítají. „K úpravě cen našich výrobků přistupujeme vždy po důkladném zvážení situace a analýze našich nákladů," sdělila manažerka komunikace a firemních záležitostí Pivovarů Staropramen Alena Váchová.

Naopak ředitel českobudějovického Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský potvrdil, že jeho firma zvýšení cen chystá. „Vzhledem k vývoji situace na pivním trhu s nárůstem cen u některých výrobků počítá i Pivovar Samson," uvedl Dřevikovský. Zatím nejistý je vývoj cen u dalšího jihočeského pivovaru, Budějovického Budvaru. „Jsme v procesu přípravy rozpočtu na příští rok, zatím nejsme schopni říct, o kolik budeme pivo zdražovat," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prazdroj.cz

Štítky pivo, zdražení, plechovky, lahve, Plzeňský Prazdroj, Plzeňský Prazdroj, a. s., BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s., Pivovar Staropramen, plechovka, pivovar, Pivovar Radegast, Pivovar Gambrinus Plzeň, Zdeněk Kovář, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prazdroj od října podraží, cena vzroste především u balených piv  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.