Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sražená srna, ale například i kočka nebo pes. Kam takové případy hlásit?

Sražená zvěř na silnicích, smutný, a přesto častý jev na našich silnicích. Zvíře v takovém případě rozhodně neodvážejte, vhodné je se obrátit na policii nebo myslivecké sdružení. V případě, že na silnici nebo jinde uvidíte například mrtvého psa či kočku, je dobré oslovit obec.

Mobilní rozhlas využívá více než 800 obcí a měst v ČR. Pomocí aplikace komunikují samosprávy se svými obyvateli, které informují o novinkách a kulturním dění v okolí, o rozhodnutích zastupitelstva nebo vypisují ankety, pomocí kterých se mohou občané podílet na spolurozhodování ve vybraných otázkách.

Zvíře rozhodně neodvážejte

Jen za minulý rok řešili policisté přes 15 tisíc případů, kdy auto srazilo srnu či divočáka. Momentálně v srpnu vrcholí srnčí říje, a tak je riziko, že zvěř potkáte na silnici daleko vyšší. Když už k nehodě dojde, je vždy potřeba zavolat policii, která nehodu prošetří a zároveň informuje myslivecké sdružení. Zvěř si nikdy neodvážíme, to se pak dá považovat za pytláctví a hrozí nemalé pokuty.

Na myslivce je možné obrátit se tehdy pokud narazíme při procházce na uhynulé zvíře, otrávené návnady nebo pasti. Zvířete ani ostatních věcí se nedotýkejte a případně se obraťte na nejbližší obecní úřad.

Občané mohou zase díky Mobilnímu Rozhlasu hlásit podněty ke zlepšení života v obci a pomocí tzv. fotohlášek nahlašovat místa, která potřebují pravidelnou údržbu či revitalizaci (špatně viditelný přechod, nefunkční veřejné osvětlení, černá skládka atd.) nebo organizovat sousedské aktivity.

Zaběhnuté mazlíčky hlásit vždy obci

Pokud zvíře uhyne na území obce, řeší věc vždy příslušný úřad. To se týká také zaběhlých domácích mazlíčků nebo usmrcených drobných živočichů. Na nejedné vesnici například volně pobíhají po ulicích třeba slepice.

„V letních měsících a během dovolených může být problém se na obec dovolat, omezené bývají i úřední hodiny, což mnoho lidí odradí od aktivního řešení problému. Proto stále víc obcí volí formu komunikace přes aplikaci Mobilní Rozhlas – chytrý telefon má dnes už skoro každý a nahlásit přes něj sraženou zvěř, rozbitou lavičku nebo zaběhnutého mazlíčka je otázka chvilky. Navíc přes ni mohou lidé i odebírat důležité zprávy z obce a sami se dozvědět o mimořádných událostech,“ doplňuje Ondřej Švrček, jeden ze spoluautorů aplikace Mobilní Rozhlas. Ten využívá slouží mimo jiné i k hlášení podnětů od občanů – aplikaci je možné použít na nahlášení jakékoliv závady na území celé ČR.

Když nám umře mazlíček

Drobná domácí zvířata je možné pohřbít na vlastním pozemku, a to do hloubky alespoň 80 cm, aby se předešlo případné kontaminaci. Zvíře je také možné převést do kafilerie, s kontakty by vám měli poradit na obecním úřadu nebo u veterináře, který by měl zajistit i samotný převoz. K dispozici jsou také zvířecí hřbitovy nebo krematoria.

Srážek se zvěří v kraji přibývá. Řidiči často neví, co v takové situaci dělat a chybují

Srážek se zvěří v tomto období přibývá. Ačkoliv jde často o nehodu, která jde vyřešit bez asistence policie, řidiči často neví, jak se mají zachovat. Svojí roli na místě hraje i stres. Nejrizikovější místo však určit nejde. Ke sražení zvěře...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ÚAMK | Zdroj Mobilní rozhlas

Štítky doprava, zvíře, nehoda, sražená zvěř, aplikace, silnice, pes, kočka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sražená srna, ale například i kočka nebo pes. Kam takové případy hlásit?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.