Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTO: Plzeňským krajem se prohnaly přívalové lijáky s bouřkou, z polí se valilo bahno s vodou

Podvečerní přívalový liják doprovázený bouřkou si vyžádal celkem 59 zásahů hasičů hned na několika místech v Plzeňském kraji. Nejhorší situace byla na Klatovsku v okolí Běšin, Bolešin a Neznašov, kde se voda s bahnem splavená z polí prohnala obcemi i přes komunikace. Hasiči jsou ovšem v akci i v Plzni. Vypadá to, že Plzeň zažila jeden z nejsilnějších lijáků za posledních deset let.

„Masa vody a bahna z pole se převalila na soukromé pozemky v Plzni v ulici Na Koreji. Podobné je to také v obcích na Klatovsku, zasahujeme v Bolešinech a v Běšinech. V Neznašovech budou hasiči čistit kanálové propusti. Nedaleko Běšin zase zatéká voda na čerpací stanici a komunikaci. Před Radobyčicemi se začíná rozlévat rybníček při ulici K Doudlevcům,“ uvedl ještě v pondělí večer k aktuální situaci mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

"Od půl páté odpoledne jsme v pondělí vyjížděli řešit následky dešťů v 59 případech. Ve 52 případech šlo o odčerpávání vody ze sklepů, domů, lagun, dokonce jednou se odčerpávala voda i ze zaplavené kaple v Borovech. Hasiči odstraňovali nánosy bahna z komunikací. Sedmkrát jsme odstraňovali padlé stromy. Nejvíce výjezdů bylo na území města Plzně, na Klatovsku, severním i jižním Plzeňsku. Poslední zásah byl po 23 hodin večer," shrnul v úterý ráno práci hasičů jejich krajský mluvčí Petr Poncar.

V divokou řeku se změnila silnice v Plzni od okružní křižovatky u Makra ve směru na Křimice. U Daikinu bylo na silnici místy i kolem půl metru vody. Na komunikaci bylo několik utpených automobilů. Kanály se tam změnily ve fontány, kde voda stříkala do výšky. Pod vodou byla i silnice první třídy I/27 v obci Borovy na Klatovsku. Tam bylo také přes půl metru vody. Bahnem zatopené sklepy a silnici hlásili například i obyvatelé z Vejprnic. V Radčicích se zase u jednoho domu sesunul svah. 

Český hydrometeorologický ústav potvrdil, že lijáky v podvčer nejvíce zasáhly Šumavu na Klatovsku. Na Hojsově stráži napršelo odpoledne 27,2 milimetru vody, Na Čachrově 22,7 milimetru, v Prášilech 11,9 a v Kašperských Horách 11,7 milimetru.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky záplavy, zásahy hasičů, blesková povodeň, průtrž mračen, bouřka, Plzeň, Plzeňský kraj, okres Klatovy, silnice, Běšiny, Bolešiny, Rotemberk, Korea, Český hydrometeorologický ústav, Radobyčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Plzeňským krajem se prohnaly přívalové lijáky s bouřkou, z polí se valilo bahno s vodou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.