Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Superrychlé závodní drony svištěly přímo v objektu zříceny hradu Buben

Zřícenina historického hradu Buben u Plzně se stala kulisou pro mezinárodní závod dronů v FPV létání, který se tam o víkendu uskutečnil. Své síly a schopnosti tam změřili ti nejlepší piloti v atraktivní disciplíně. A co vlastně jde? Soutěžící vidí pomocí speciálních brýlí přesně takový obraz, který snímá kamera na dronu a mají za úkol zdolat v co nejrychlejším možném čase připravenou trať. Doporučujeme pustit si video u článku.

Soutěžního klání nazvaného Castle Buben Race 2020 se zúčastnilo pětadvacet pilotů z tuzemska i zahraničí, na které čekala zajímavá trať v opravdu nevšedním prostředí historické zříceniny hradu Buben u Plzně.

„Určitě to byl pro piloty zážitek, jelikož závody na zřícenině hradu jsme pořádali vůbec poprvé. Inspirovali jsme se v Rakousku, kde se konal závod světové série Drone Champions League, a to na zřícenině hradu Reutte. Děkujeme kolegům ze SIT Portu Správy informačních technologií města Plzně, že nám pomohli toto místo vytipovat a připravit technické zázemí. Uskutečněný závod byl součástí ligy, kterou pořádáme, šlo o jeden ze šesti závodů konaných na různých místech České republiky,“ vysvětlil Petr Lendvorský z pořádající společnosti Rotorama.

Na víkend v okolí Plzně budou vzpomínat nejen piloti, ale i přítomní diváci. Hrad byl pro návštěvníky otevřen z důvodu bezpečnosti jen částečně, podívanou mohli sledovat z dostatečné vzdálenosti za ochrannými sítěmi. „FPV létání se závodními drony je úžasná, ale také náročná disciplína. Při tomto závodu piloti létali s drony rychlostí téměř 140 kilometrů v hodině, přičemž zmíněných hodnot dosahovali v podstatě za zlomek vteřiny. Pokud by šlo o delší trať, byli by schopni pokořit rychlost až 180 kilometrů v hodině,“ dodal Petr Lendvorský.

Ředitel úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský zdůraznil, že v západočeské metropoli se daří k bezpilotnímu létání přivádět čím dál více mladých lidí, a to skrze nejrůznější aktivity. „Začínáme v podstatě už od základní školy, v Centru robotiky máme kroužky zaměřené na stavbu závodního dronu a FPV létání, které vedou členové místní FPV komunity. Pak je tu samozřejmě Dronfest a s ním spojené soutěže pro studenty a nadšence do bezpilotního létání,“ uvedl.

Jak už jsme uvedli, na závodu spolupracovala Správa informačních technologií města Plzně (SIPMP), která je městskou organizací a realizuje řadu aktivit v oblasti bezpilotního létání. Drony k Plzni neodmyslitelně patří, západočeská metropole byla prvním městem v ČR, které získalo povolení k provádění leteckých prací.

Důraz se klade na výkonnost, z nuly na 100 km/h se závodní dron dostane během půl sekundy. Jeho maximální rychlost je někde mezi 150 – 200 km/h.

Každá závodní koptéra je vybavena kamerou, která přenáší obraz tak, jako by pilot seděl přímo na dronu. Snímaný obraz pilot sleduje v reálném čase na speciálních brýlích pro virtuální realitu. Přenášený obraz však mohou sledovat i diváci s FPV brýlemi a užít si tak průlet opravdu živě.

Zatímco klasický rekreační dron je vybavený stabilizací pro co nejpohodlnější ovládání, závodní koptéra je oproštěna od všech pohodlných vychytávek a krytů. Je sestavena s ohledem vysokou flexibilitu, manévrovací schopnosti a dosažení maximální rychlosti. Musí splňovat požadavky na velkou pevnost při minimální hmotnosti, proto její tělo zpravidla tvoří kompozitní materiál na bázi uhlíku.

„Odborníci z Drony SIT se stali díky úspěšné spolupráci s hasiči, policisty a záchranáři jako první v tuzemsku oficiální součástí integrovaného záchranného systému. Bezpilotní letouny dokážeme využít v boji proti kůrovci, v rámci přesných inspekcí nejrůznějších objektů a v řadě dalších oblastí,“ uvedl primátor města Martin Baxa (ODS).

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS), jenž má ve své gesci (SITMP), město také jejím prostřednictvím organizuje například festival bezpilotního létání Dronfest. Ten byl zařazen mezi TOP akce svého druhu na světě.

„Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni jsme spustili certifikátový program zaměřený na bezpilotní létání. Naším cílem je mít zde co nejvíce odborníků v této oblasti, a proto nesmíme zapomínat, že často jsou to právě zajímavé volnočasové činnosti, díky kterým lidé průmysl bezpilotního létání začnou objevovat. Rádi tedy podporujeme místní FPV komunitu a aktivity, které přispívají k jejímu rozvoji, “ doplnil náměstek Pavel Šindelář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixaby.com / Rotorama / SITMP

Štítky drony, závod dronů, bezpilotní létání, Správa informačních technologií, Dronfest, dron, buben, hrad, Plzeň, ODS, Pavel Šindelář, Česko, Liga mistrů UEFA, Rakousko, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Superrychlé závodní drony svištěly přímo v objektu zříceny hradu Buben  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.