Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na koupání v šumavských jezerech zapomeňte, poškodíte vodní ekosystémy a riskujete pokutu

Ledovcová jezera svou čistou vodou přitahují nejednoho návštěvníka. Po túře se tato možnost osvěžení může zdát jako velmi dobrý nápad. Opak je ale pravdou. Návštěvníci, kteří podlehnou kouzlu ledovcového jezera, vodní ploše spíš mohou pořádně uškodit.

Komu by se nelíbilo skočit po túře v horkých letních dnech do jezera, které je obklopeno krásnou přírodou? Pár pokušitelů by se jistě našlo. Nápad to ale není úplně nejlepší. Lidem hrozí nejen vysoká pokuta, ale svou „koupačkou“ poškozují velmi citlivé vodní ekosystémy jezer.

Mezi nejoblíbenější jezera patří Plešné, Prášilské, Černé, Čertovo a Laka. Tato místa navštíví během sezóny několik set tisíc lidí.

Nejhorší situace je ale na Černém jezeře na Železnorudsku. V letních měsících to tam chvílemi vypadá jako na koupališti, a to i z důvodu, že do loňského roku tam nebyl na stálo žádný strážce. To se letos změnilo a kontroly jsou pravidelné. Koupání se tak může pěkně prodražit. Strážci mohou rozdat pokuty až v řádech tisíců korun.

Nerespektováním zákazu koupání lidé poškozují velmi citlivé vodní ekosystémy jezer. Znečištění, které je s koupáním spojeno, negativně ovlivňuje přírodní prostředí živočichů a rostlin, které tu žijí. Ekosystém jezer je velmi citlivý a zvyšuje se tak jejich kyselost. Desítky let kyselích deštů mělo zásadní vliv na vymizení drobných živočichů, jako třeba buchanky nebo perloročky, které se už pomalu začali znovu objevovat. Mimo jiné se v jezerech sleduje kvalita životního prostředí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto welovesumana.cz

Štítky koupání, ledovcová jezera, Šumava, pokuta, jezero, Plešný, Černé jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na koupání v šumavských jezerech zapomeňte, poškodíte vodní ekosystémy a riskujete pokutu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.