Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aplikace Varuj mě upozorní řidiče na psa v autě či špatné parkování, výrazně ulehčí práci i policii a hasičům

Aplikace Varuj mě, jejíž autory jsou Tomáš Pártl a Jiří Karpíšek, dokáže řidiče upozornit na nezamčené auto či zapomenuté dítě v autě. Stačí se zaregistrovat na jejich webu a vytisknout si speciální kartičku. Jak aplikace vznikala se dozvíte v následujícím rozhovoru s Jiřím Karpíškem, jedním z autorů.

Kdy a jak vůbec nápad vytvořit aplikaci vznikl?

Nápad vznikl před třemi lety. Při procházkách městem jsem mnohdy viděl rozsvícené automobilové světla a média nejednou přinesla zprávu o tom, že auto blokuje městskou hromadnou městskou dopravu. S kolegou Tomášem Pártlem jsme pak debatovali o tom, jak takové situace řešit. Věděli jsme, že existují řidiči, kteří by na podobné nešvary ostatní řidiče upozornili, ale nemají jak. Jediné, co ví, je státní poznávací značka (SPZ) a právě na SPZ je náš projekt založen.

Jak aplikace funguje?

Výhodou je, že je zcela anonymní. Jediné, co o sobě uživatelé vědí, je SPZ. Existují dva způsoby, jak se do projektu zapojit. Pokud chce být řidič ostatními řidiči na své nešvary upozorňován, musí se zaregistrovat na webu varujme.cz a vyplnit SPZ, e-mail a případně telefonní číslo. Následně si řidič musí vytisknout kartičku VARUJ MĚ a umístit ji v autě na viditelné místo. Pokud naopak člověk uvidí nezamčené auto, stačí, když na webu vyplní SPZ auta a vybere z nabídky daný problém. Ke stáhnutí je zdarma na Google Play pro telefony se systémem Android.

Autoři ale uživatelům při registraci doporučují zadávat telefonní číslo, protože ne vždy mají řidiči přístup k internetu.

Jak dlouho jste na aplikaci pracovali?

Aplikace vznikala rok, ale stále ji vylepšujeme. V budoucnu chceme přidat verzi pro IOS.

Chystáte se spolupracovat například s policií?

Jednotky integrovaného záchranného systému (IZS) mají možnost mít svůj vlastní účet. Takže majitel vozu v tomto případě obdrží sms přímo od policie. Jednotkám IZS to tak výrazně ulehčí práci. Mnohdy se totiž v centrálních systémech objevují neplatná telefonní čísla řidičů.

Pracujete na nějakém dalším projektu?

Momentálně se věnujeme pouze aplikaci Varuj mě, kterou bychom chtěli časem rozšířit o hlídání platnosti dokladů k vozidlu jako je například občanský průkaz či řidičský průkaz. Uživatelé si tak do aplikace zadají datum expirace dokladů a ta je včas před uplynutím upozorní. V budoucnu nevylučujeme ani expanzi do zahraničí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Unsplash

Štítky Varuj mě, projekt, mobilní aplikace, špatné parkování, zvíře v autě, policie, Android, iOS, parkování, Google Play

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace Varuj mě upozorní řidiče na psa v autě či špatné parkování, výrazně ulehčí práci i policii a hasičům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.