Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při extrémně obtížném odchytu srnky v areálu fotovoltaické elektrárny pomáhal i dron

Dokážete si představit, jak obtížně se chytá srnka uprostřed obrovského areálu fotovoltaické elektrárny? Podle pracovníků plzeňské záchranné stanice živočichů se jednalo o jeden z nejnáročnějších odchytů vůbec. Do akce v elektrárně u Třemošné byl nasazen dokonce i dron. Ten pátral po srnce, která se schovávala na obrovské ploše mezi fotovoltaickými panely.

„Odchyt dospělé srnčí zvěře je vždy velice riskantní a nebezpečný jak pro chytanou zvěř, tak pro chytače. Navíc vystresované zvíře nejde ani uspat narkotizační střelou či sedativy v potravě, ale ani vyhnat otevřenými vraty ven či věc vyřešit bez přímého kontaktu. Jediné co funguje, je zvíře natlačit do předem připravené odchytové sítě, chytit a co nejrychleji, aniž byste s ním zbytečně manipulovali a točili přes hřbet, vypustit zpět do volné přírody,“ popsal náročnou akci šéf záchranné stanice Karel Makoň.   

Srna vůbec není hloupé zvíře a dostat ji vystresovanou a zdivočelou tam, kam je potřeba, není úplně snadné. K tomu je třeba přičíst i riziko, kdy si zvíře ve stresu může zlomit vaz či nohu, takže tyto akce musí být dobře promyšlené a trvají i několik hodin.

„Nám se naštěstí odchyt srny povedl na druhý pokus. Hodně nám při odchytu opět pomohl pohled z ptačí perspektivy díky dronu. Zhruba po dvou hodinách byla srna natlačena do prostoru se sítí, chycena, okamžitě vymotána a podstrčena pod plotem mimo oplocený areál. Spolu s odchytem jsme provedli i následnou kontrolu oplocení a zabezpečení rizikových míst tak, aby se podobná situace už neopakovala,“ konstatoval Makoň.

A poděkování v tomto případě patří i provozovateli elektrárny, který svým operativním a zodpovědným přístupem přispěl k tomu, že se věc řešila včas a hlavně s dobrým výsledkem. 

Ohodnoť článek

Foto Táňa Typltová

Štítky DESOP, záchranná stanice živočichů, odchyt srnky, elektrárna, Karel Makoň, dron, Třemošná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při extrémně obtížném odchytu srnky v areálu fotovoltaické elektrárny pomáhal i dron  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.