Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před 15 lety policie brutálním zásahem ukončila legendární CzechTek 2005

Brutálním zásahem rozehnaly stovky policejních těžkooděnců přesně před 15 lety legendární technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku. K násilnému ukončení akce, jež se uskutečnila 29. a 30. července 2005 se později nechtěli znát politici, ani tehdejší vedení policie. Výsledkem zákroku, při kterém se louka změnila v regulérní bitevní pole, bylo více než 100 zraněných, zhruba polovinu tvořili policisté. Zákrok policie vyvolal velkou vlnu kritiky ze strany veřejnosti, prezidenta, části politiků i různých organizací.  

Na legálně pronajaté pole u dálničního sjezdu na Mlýnec se začali sjíždět první technaři už v pátek 29. července. Policie ovšem zablokovala sjezd z dálnice a účastníky na pole odmítla pouštět. Výsledkem byla zablokovaná dálnice, první potyčky s policií a následné obsazení všech možných přístupových cest z okolí. Technaři parkovali auta všude možně po okolí, kde se dalo. Na pole pak pronikali ze všech směrů a obsadili bohužel i pozemky, které už nebyly pro účel akce pronajaté.

Ještě před policejní uzávěrou se ovšem na louku dostaly kamiony převážející aparaturu soundsystémů. Během odpoledne se podařilo technařům postavit a zprovoznit několik soundsystémů, které hrály už v noci na sobotu. Na místě byly systémy Strahov, Fatal Noise, Tsunami, AKA.IO, Acid Alliance, Shamanic, Bassbeast a Tele2beatz.

V pátek odpoledne jsem jako novinář s pronajatým letadlem monitoroval situaci nad místem konání akce. Zachytil jsem také incidenty u policejního zátarasu na sjezdu z dálnice, kde uvízla celá řada osobních i nákladních vozidel s technikou i dalším vybavením. Už tehdy bylo jasné, že tentokrát CzechTek neproběhne stejně hladce pod pasivním policejním dozorem, jako tomu bylo v předchozích ročnících.

Od sobotního rána začaly na pole u Mlýnce proudit opět stovky účastníků. V délce několika kilometrů byla zablokovaná dálnice D5. Policie odklonila dopravu po staré silnici. Všude parkovaly odstavené automobily a lidé přicházeli do centra dění CzechTeku pěšky i z mnohakilometrové dálky. Na poli už běžely naplno soundsystémy, prodávalo se občerstvení, účastníci tančili před zvukovými stěnami, stavěli stany.

FOTOGALERIE: CzechTek 2005

Středa, 29. července 2020, 18:24

FOTOGALERIE: CzechTek 2005
FOTOGALERIE: CzechTek 2005

Odpoledne policie prohlásila, že majitel pozemku svůj souhlas odvolal, to ovšem popírali organizátoři akce i samotný majitel louky. Policie začínala tvrdit, že souhlas není podstatný a argumentovala tím, že technaři obsadili i okolní pozemky dalších majitelů, kteří s tím nesouhlasí. Zatímco asi 5000 technařů si užívalo party, na pole začali od dálnice nastupovat policejní těžkooděnci. V akci jich nakonec bylo 1200. Obklíčili celé pole a pomocí tlampačů vyzývali účastníky k opuštění pole s tím, že akce je nelegální. Policisté postupovali do centra dění, kruh se zmenšoval a kolem 16.00 hodin došlo k prvním potyčkám.

Technaři nechtěli pole opustit, policisté proto použili slzný plyn, nasadili vodní děla a pomocí obušků začali brutálně lidi vyhánět z místa a zabavovat hudební aparatury. Mnozí technaři zabalili své stany a stáhli se do prostřední části louky, kde si většinou posedali na zem a vyčkávali. Mezi ně ovšem začaly dopadat stovky granátů se slzným plynem. Řadě lidí způsobil výbuch těchto granátů zranění. Technaři začali granáty házet zpět na policisty. Bohužel násilí plodí opět další násilí a poklidná akce se brzy změnila na brutální bitvu.

Zatímco z jedné strany létaly granáty se slzným plynem, dýmovnice a dvě vodní děla nemilosrdně kosila proudem vody vše, co jim stálo v cestě, druhá strana odpovídala házením kamenů, lahví, klacků i dalšími postradatelnými věcmi. Největšími bitkaři byli jednoznačně zahraniční účastníci CzechTeku, pro které bohužel byly potyčky s policisty oblíbenou zábavou. Všude byla vidět řada lidí, kteří krváceli z ran na hlavě i z jiných částí těla. Část technařů začala pole zahalené v oblacích slzného plynu opouštět mnohdy i s rozloženými stany v náručí, část se zapojila do šarvátek s policejními těžkooděnci. Ti nemilosrdně mlátili obušky každého, kdo se jim připletl do cesty a utahovali smyčku kolem zbývajících technařů.

Chvíli to na poli vypadalo jako při středověké bitvě muže proti muži. Ze stráně se v některých chvílích dokonce valily na sevřené šiky policejních těžkooděnců válce se slámou, někdy i hořící. Odpovědí byly granáty se slzným plynem a rány obušky. V podvečer začalo pršet a na louce zůstalo asi 1000 skalních příznivců. Ostatní místo předtím houfně opustili. Podařilo se zprovoznit jeden soundsystém a lidé nepřestávali tančit. Kolem 21.30 hodin podnikli policisté pod rouškou tmy druhou část zásahu, který byl mnohem brutálnější než ten předchozí. Vyklízení pole pak pokračovalo až do půlnoci. Na poli pak zůstalo obrovské množství opuštěných věcí včetně aparatury.     

Náklady na policejní zásah byly vyčísleny na 31 345 000 korun. Škody způsobené na poli se původně odhadovaly na 200 až 300 tisíc korun, později vyšlo najevo, že na pozemku vznikla škoda minimální nebo žádná.  

Policejní zásah vyvolal širokou kritiku účastníků, sympatizující části veřejnosti i některých opozičních politiků jakožto nepřiměřeně tvrdý, porušující zákony a lidská práva. Protestní akce koordinované po internetu vedly v týdnu po CzechTeku ke čtyřem demonstracím v Praze s několikatisícovou účastí a k mnoha dalším demonstracím v Brně, Plzni, Ostravě a dalších městech. Zatímco vláda trvala na oprávněnosti zásahu, za nepřiměřený ho označil Senát a prezident Václav Klaus. Mezi politické strany, které zásah obhajovaly, patří zejména ČSSD, zásah naopak odsoudila Strana zelených a ODS.

Zelenou policejnímu zásahu proti technařům měl dát tehdejší premiér Jiří Paroubek i když tvrdil, že on zásah nenařídil. Na louku prý policejní jednotky poslal tehdejší policejní prezident Vladislav Husák. Podle informací iDnes ovšem roce 2005 Paroubek k zásahu vyzýval a účastníky akce po něm ostře kritizoval. Slavný byl tehdy například jeho výrok, že „technaři nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé“. Později připustil, že akci podcenil.

V souvislosti se zásahem nebyl po téměř rok trvajícím prověřování obviněn žádný policista, především z důvodu jejich obtížné identifikace policejními kamerami. Naopak z útoku na policisty bylo obviněno celkem devět účastníků. Tři soud osvobodil, jeden byl potrestán podmíněně.

Podle Wikipedie byl CzechTek byl největším festivalem freetekno scény v České republice i ve střední Evropě. Konal se každoročně od roku 1994 pravidelně poslední víkend v červenci. Zatím poslední byl legálně organizovaný obří CzechTek 2006, který už bohužel neměl s původní ideou akce mnoho společného. V roce 2007 se CzechTek nekonal a na „oficiálních stránkách“ se objevilo prohlášení, že se už pravděpodobně žádný další ročník neuskuteční.

Menší freetekno akce se ovšem stále konají každý rok. Poslední podobná technoparty se uskutečnila uplynulý víkend u Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku kam původně dorazilo kolem 2000 lidí.   

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky CzechTek, policejní zásah, výročí, technoparty, policie, louka, dálnice, Mlýnec, okres Tachov, Jiří Paroubek, Václav Klaus, Vladislav Husák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 15 lety policie brutálním zásahem ukončila legendární CzechTek 2005  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.