Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fotopast zachytila neznámého pachatele, když protiprávně likvidoval bobří hráz

Na stopě cílenému a protiprávnímu poškozování bobřích hrází jsou pracovníci záchranných stanic v Plzeňském kraji. Jednoho muže zachytila fotopast přímo při činu, kdy bořil hráz v lokalitě s bobrem evropským.  

„Již druhý týden intenzivně pracujeme na objasňování nelegální činnosti páchané některými lidmi na lokalitách s výskytem bobra evropského. Jedná se o lokality TESLA Nýřany, Kozolupy, Lochousice, ale i Hošťka a Kateřinský potok na Tachovsku. Z vlastní zkušenosti víme, jak jednotlivé případy státní orgány vyšetřují, posuzují a jak končí. Žádáme proto o spolupráci i širokou veřejnost,“ říká Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.   

Zatím neznámého pachatele zachytila fotopast v okamžiku, jak poškozuje nejdůležitější bobří hráz v unikátní lokalitě založené bobrem evropským u Nýřan na Lučním potoce pod TESLOU. Působením bobrů tam nově vznikl mokřad, kde se vyskytuje několik desítek zvláště chráněných živočišných druhů. Původně vysušený obrovský rybník s ostrůvky dnes lesní a zemědělské plochy, donedávna z větší části v majetku města Plzně.

„Ve hře je vyhlášení unikátní přírodní rezervace, spravované Plzeňským krajem. Na realizaci se intenzivně pracuje, vše je připraveno k projednání, když teď někdo začal bobří hráz, která tento přírodní „ráj“ vytvořila. Cíleným poškozováním hráze samozřejmě ovlivňuje výšku vodní hladiny na okolních plochách, poškozuje tak celý biotop a jeho rovnováhu. Navíc mrhá vodou, která je v mokřadu zadržena, čistí se a posiluje podzemní prameny okolních obcí,“ vysvětluje Makoň.  

To samé se bohužel v současné době děje i u Kozolup a Lochousic. U Kozolup začal bobr stavět větší hráze teprve v letošním roce. „Na potoce Myslinka před podjezdem železniční tratě bobr založil základ nového mokřadu, tedy úplně přesně to, o čem se neustále mluví, co vláda umocnila ve svém nařízení a každá politická strana má ve volebním programu. Ono zaklínadlo a miliardy ze státního rozpočtu pro obce a jejich občany. Bohužel, zase někdo je chytřejší než my všichni dohromady, a měl potřebu bobrovi hráz protrhnout a zničit,“ rozčiluje se ochránce přírody.

Celkem dvě tůně udělal další bobr evropský na přítoku do Nového rybníka u Lochousic na Plzni – severu. Obě dvě tůně, nejenom, že zadržovaly a čistily vodu, která teče do rybníka, ale hlavně zachytily přívalové deště se splavovanou ornou půdou. Pokud by tam ony tůně nebyly, tak by splavená ornice natekla rovnou do rybníka. Ani to nestačilo k tomu, aby obě hráze bobrovi někdo nepoškodil a neprokopl.

„Kdo a proč to dělá, je teď zatím těžké zjistit, ale pracujeme na tom a věřím, že stejně intenzivně na tom budou pracovat Policie ČR a státní orgány a složky ochrany přírody. Zákon hovoří jasně a je naprosto nepřípustné, aby se podobné věci i nadále přehlížely a neřešily,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky bobr evropský, ničení hrází, neznámý pachatel, fotopast, ochrana přírody, bobří hráz, potok, Plzeňský kraj, Kozolupy, Lochousice, rybník, Nýřany, Tesla Motors, Policie České republiky, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Draský

Pachatele znám!! Jsou to dva ...... Pan Makoň a Pan Zeman....u nás v okolí se bobr evropský nikdy nevyskytoval!! Vím moc dobře že za vypuštění bobra v okolí Přehýšova hrozila Panu Makoňovi(záchranné stanici) dost velká pokuta v hodnotě dvou milionů korun!! Jenže jedna nejmenovaná osoba se nakonec rozhodla trestní oznámení stáhnout!! Přece jen je záchranná stanice k něčemu dobrá...ale když jde o bobra tak mi nikdo nevysvětlí že je tu jen k ničení... těch škod na stromech a na potoce je strašně moc!! Mile rád poskytnu i fotodokumentaci!! Náš rybník a okolí je úplně k nepoznání!! Jsem zvědav jak bude pan Makoň vysvětlovat že při velké vodě (která může přijít kdykoliv) budou spláchnuty Nýřany! Těch hrází od Heřmanovo Huti je nespočet!! A všechny jen rozvodňují ten malinkatý potůček který teď splavuje veškeré břehy a ornou půdu do rybníků!!! Jsem znechucen tím jak dokážete ukázat jen jednu stranu mince!!! A nechci být anonym!! Mé jméno je Jakub Draský.

Pondělí, 3. srpna 2020, 18:39Odpovědět

Fotopast zachytila neznámého pachatele, když protiprávně likvidoval bobří hráz  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.