Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvon z kostela na Roudné dostal díky sbírce nové srdce a občas ho mohou lidé slyšet

Na několik desítek let utichl zvon v kostele Všech svatých v Plzni na Roudné. Důvod? Chybělo mu srdce. To se však letos změnilo. Aktivisté z Roudné totiž na jeho opravu uspořádali sbírku. Zvon z roku 1650 už dostal nové srdce a zase bije.

„Oceňuji, že iniciativa obnovy historického zvonu přišla od roudenských rodáků, kteří během necelých dvou let dokázali přesvědčit řadu institucí i jednotlivců, aby na opravu zvonu přispěli. Rádi jsme se k této sbírce jako město Plzeň připojili. Těší mě, že nad Roudnou se už opět nese hlas zvonu, který v kostele Všech svatých poprvé zazněl téměř před čtyřmi stovkami let,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

„Zvon vážící 220 kilogramů, který odlil George Hirschfeld v Chebu, jsem naposledy slyšel zvonit v 70. letech minulého století. Už tehdy měl ale srdce, které mu nepatřilo. To původní se prostě ztratilo a bylo nahrazeno srdcem z jiného zvonu,“ vysvětlil Josef Kabát, roudenský rodák, který spolu se svými přáteli sbírku organizoval. Dodal, že nepůvodní srdce historický zvon ničilo.

Skupina roudenských patriotů už mnoho let pomáhá s údržbou areálu roudenského kostela. Sbírku odstartoval na konci roku 2018 benefiční koncert. Iniciativě byla nakloněna i příslušná farnost Severní předměstí/Františkáni Plzeň, která byla investorem renovace zvonu. Tu provedl a srdce zvonu vyrobil zvonař Michal Votruba z Myslíkovic u Soběslavi. Celkové náklady činily 40 tisíc korun.

Zvon je beze jména, je na něm reliéfní nápis, že slouží ke cti všech svatých a Panny Marie. „Zvoníme na něj ručně jen při mimořádných příležitostech. Je opotřebovaný a připojení na elektrický pohon by ho mohlo poškodit,“ poznamenal Josef Kabát. Roudenský historický zvon by se měl rozeznít například v neděli 30. srpna při poslední prázdninové mši nebo na svátek sv. Václava 28. září či na svátek Všech svatých 1. listopadu.

Roudná však bez pravidelného zvuku zvonů není. V roce 2010 básnířka a roudenská rodačka Hana Gerzanicová kostelu Všech svatých věnovala nový zvon, který je připojen na elektrický pohon a nad Roudnou zní každý den. Zvon jménem Vojtěch byl odlit tak, aby jeho zvuk ladil s původním historickým zvonem.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Památkový katalog

Štítky zvon, sbírka, Roudná, kostel, srdce zvonu, Roudné, Plzeň, Kostel Všech svatých, svátek Všech svatých, Martin Baxa, ODS, Panna Marie, Hana Gerzanicová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvon z kostela na Roudné dostal díky sbírce nové srdce a občas ho mohou lidé slyšet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.