Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Dvojice mladých čápů vybavených vysílačkou se přestala hlásit z jejich africké cesty

Fascinující putování trojice loni vylíhnutých mladých čápů vybavených speciálními satelitními vysílačkami pro určování polohy sledujeme společně s ornitology už jeden rok. Zatímco dva čápi z Plzeňského kraje se vypravili na dalekou cestu do Afriky, třetí doletěl jen do sousedního Bavorska kde pobývá dones.

„Se stoprocentní jistotou mohu konstatovat že čáp Míra I. už bohužel nežije. Stejně tak se nehlásí ze své africké cesty ani druhý čáp Eda,“ konstatoval smutně Bohumil Mášek, který putování čápů nepřetržitě sledoval a poskytoval nám o něm velmi zajímavé informace.     

Mladého čápa Míru I. vyvedl čapí pár na hnízdě v Mirošově na Rokycansku. Batůžek s vysílačkou dostal 11. července 2019. Téhož dne byl Míra vypuštěn u Tisové na Tachovsku, kde se přidal ke dvěma nehnízdícím dospělým čápům bílým. Pravděpodobně s nimi se pak vypravil i na dalekou cestu do Afriky. Díky vysílačce jsme mohli sledovat, jak čáp letí až pod horu Kilimandžáro, odkud se hlásil až do 8. 3. 2020.

„Celkem dva týdny se hlásila vysílačka z jednoho místa a bylo jasné, že ji buď čáp ztratil, nebo má problém. Čekali jsme, čekali, že se stane zázrak, ale ten se nekonal. Dnes víme, že Míra I. asi už nežije a že vysílačka zůstala spolu s ním v africké divočině pod Kilimandžárem,“ řekl Bohumil Mášek.

Podobně jako Míra se téměř do týdne odmlčel i čáp Eda, vylíhnutý z vejce v Nalžovských Horách a následně adoptovaný na hnízdo do Chodové Plané. Při návratu ze Súdánu se najednou z minuty na minutu přestala hlásit i jeho vysílačka. „Zatímco u Míry je úhyn téměř jasný, u Edy se nám nepotvrdil a není vyloučeno, že čáp se ještě ozve. Tajně doufáme, Bohouš Mášek každý den kontroluje mapy, zda náhodou Eda někde „nepípl“, řekl Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Zapomenout nelze na čápa Arnošta, který celou zimu strávil v ptačím parku za hranicemi v sousedním Německu u Pasova. Arnošt se s drobnými výpadky hlásí i dnes a nejdál, kam se dostal, je 40 km od místa zimování, kde nocuje výhradně na budovách radnice či kostelích.

Pracovníci záchranné stanice živočichů z Rokycan e rozhodli i letos pokračovat v telemetrickém sledování čápů bílých z Mirošova. Pořídilo proto další satelitní vysílačku, kterou nasadili letošnímu mláděti. To úplně stejně jako to loňské spadlo při výcviku letu z hnízda do zástavby a nedokázalo se na hnízdo vrátit. I toto mládě se dostalo nejdříve do Záchranné stanice živočichů Rokycany a následně do plzeňské stanice.

Míra II. vybavený vysílačkou byl vypuštěn 5. července 2020 opět na Tachovsku, v krajině čápům zaslíbené, nedaleko obsazeného hnízda Lhotka u Tisové. Tentokrát se mladý čáp však posunul úplně jinam a v současné době se pohybuje na hranicích Plzeňského a Karlovarského kraje mezi Stvolny a Novosedly kousek od Manětína. „Čekáme, že se chytne nějaké protahující čapí skupiny a spolu s ní se pak vydá na dalekou cestu do Afriky jako jeho sourozenec z roku 2019,“ uvedl Karel Makoň.

S napětím budeme sledovat, kam se čáp vydá. Tento týden byl vypuštěn ještě další čáp s vysílačkou, záchranáři dále sledujeme i jednoho sokola a dva orly. Určitě se tedy máme na co těšit.  

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice, čápi, vysílačka, telemetrické sledování, Afrika, hnízdo, Bavorsko, Plzeňský kraj, živočichové, Mirošov, okres Tachov, Tisová, Kilimandžáro, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojice mladých čápů vybavených vysílačkou se přestala hlásit z jejich africké cesty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.