Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kačera se šípem zabodnutým do hlavy se po tříměsíčním úsilí podařilo odchytit

Vzpomínáte na otřesný případ kačera, který od dubna žil v Plzni na Radbuze s kovovou šipkou z kuše zapíchnutou do lebky a do krku? Tak tedy vězte, že kačer žije! Po téměř tříměsíčním snažení se ho podařilo zvířecím záchranářům odchytit. Následně putoval na zákrok rovnou k veterináři.

Nešťastného kačera s šípem v hlavě naháněli pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů od 21. dubna. Lidé je velmi často i několikrát denně informovali o tom, na jakém místě zraněného opeřence zpozorovali. Střídavě se pohyboval od Papírenské lávky, lávky u EDT až po jez u sportoviště pod vodárnou. Samec však dobře létá, znal už velmi dobře samotné záchranáře i jejich auto a nedal se chytit.  

Podařilo se to až v pondělí po akci osvědčené dvojice Radek Zeman a Hana Makoňová. V kajaku pronásledovali kačera tak dlouho, až se jim jako vždy schoval do trávy při břehu. „V trávě vždy vydržel nehnutě sedět schovaný tak dlouho, dokud jsme to nevzdali a odchyt nepřeložili na jindy. Tentokrát se mu to však vymstilo a nám se ho podařilo odchytit pomocí podběráku na dlouhé tyči ze břehu,“ popsal odchyt Karel Makoň.

Zatímco kajaky na vodě poutaly pozornost kačera, šéf záchranné stanice Karel Makoň opeřence jedním neomylným máchnutím podběrákem polapil v trávě ve vodě u břehu. Následoval převoz na veterinární kliniku, kde se kačer podrobil operaci, při níž mu vyňali šipku z hlavy.

„Zvíře je ošetřeno, okroužkováno, označeno a vráceno na lokalitu odchytu. Léčba „doma“ v přirozeném a pro zvíře známém prostředí je vždycky lepší než v nějaké zvířecí nemocnici. Takže pokud uvidíte na řece Radbuze u lávky EDT kačera kachny divoké, který má na pravé noze blýskavý ornitologický kroužek a na levé noze plastový bílý kroužek, tak je to ten náš fakír se šipkou v krku, kterého jsme téměř tři měsíce chytali,“ informoval Makoň.

Jak je možné, že se podařilo odchytit kačera až teď? V tomto měsíci totiž kompletně přepeřoval a vypadaly mu všechny letky na křídlech. Ty mu během krátké doby zase narostou, ale po tu dobu není schopný létat. „To ale neznamená, že se nepotápí a nedokáže pod vodou i na vodě poměrně rychle uplavat i několik desítek metrů. Mimo jiné, rozsáhlé pelichání je u kachen, labutí i hus zcela běžné, většinou probíhá v době, kdy mají ptáci mláďata a nemohou se z lokality stejně zvednout a někam odletět,“ vysvětlil Karel Makoň.

Případem se zabývala dokonce i Policie ČR, střelce se dosud nepodařilo vypátrat. Pachatel se dopustil pytláctví či vandalství tím, že zvíře neulovil, ale poranil tak, že dlouhodobě trpělo. Podle pracovníků záchranné stanice se jedná spíše o vandalství s následkem porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, kačer, střela z kuše, střelba, Karel Makoň, záchrana kačera, vandal, týrání zvířat, lávka, Radbuza, tráva, Policie České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kačera se šípem zabodnutým do hlavy se po tříměsíčním úsilí podařilo odchytit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.