Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Okroužkovat jeřába popelavého? To chce velkou dávku odvahy, zručnosti a hodně to bolí

Doslova husarský kousek se podařil pracovníkům plzeňské záchranné stanice živočichů. Při hledání vhodné lokality pro vypuštění jednoho zachráněného čápa totiž zcela náhodou zpozorovali na poli jeřába popelavého. Za cenu několika krvavých zranění se jim podařilo „českého pštrosa“ odchytit a okroužkovat.  

„Když jsme projížděli poblíž okraje lesa v kolejích po traktoru vedle louky, zpozorovali jsme pár metrů před autem ve vysoké trávě hlavu jeřába popelavého. Jeřáb nás na lokalitě nečekal a okamžitě se dal na útěk. A že mu to pelášilo, jelikož tento pták opravdu velice dobře a rychle běhá,“ popsal překvapivé setkání šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Velmi rychle ovšem běhá i zvířecí záchranář Radek Zeman. Když viděl, že má vzácného tvora na dosah, okamžitě vyzul své vycházkové „žabky“ a bos vyběhl za jeřábem. Jeřáb pelichal, neměl úplně dorostlé letky na křídlech, ta ho ještě neunesla a nedokázal Radkovi uletět.

„Celé to snad netrvalo ani dvě minuty, jeřába ve vysoké trávě Radek Zeman zhruba po 400 metrech dohnal. Jeho výkonem překvapený jeřáb však svou kůži nedal zadarmo. Okamžitě se přetočil na záda a svými relativně krátkými, ale špičatými drápy na konci dlouhých prstů velice silných a vyběhaných nohou, uštědřil pohotově Radkovi několik tržných ran, zejména na rukách,“ komentoval akci Makoň.

Nakonec se podařilo za cenu řady krvavých šrámů jeřába přece jen bezpečně zpacifikovat, rychle mu nasadit ornitologický kroužek a obratem vypustit. „Nevím, kolika lidem se podařilo překvapit, doběhnout a okroužkovat dospělého jeřába popelavého, ale nám se to povedlo a máme z toho velkou radost, i když rány si oba dva s Radkem „lížeme“ dodnes,“ dodal spokojený Makoň.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň

Štítky DESOP, Karel Makoň, jeřáb popelavý, kroužkování, záchranná stanice, jeřáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okroužkovat jeřába popelavého? To chce velkou dávku odvahy, zručnosti a hodně to bolí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.