Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

S uprchlými papoušky i dalšími exotickými opeřenci se v červnu doslova roztrhl pytel

Značný počet uniklých papoušků i dalších exotických opeřenců chovaných v zajetí zaznamenali v uplynulém červnu pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů. K takovým případům vyjížděli v Plzni asi čtyřicetkrát.

„Není týden, abychom neřešili nějakého papouška. Někomu nechtěně ulétl při větrání a ten svého opeřeného společníka hledá. Někomu nechtěně ulétl a nehledá ho vůbec. Případů, kdy chovatelé hlásili k nám na ZSŽ či Městskou policii Plzeň únik malých i velkých papoušků, jsme jenom za červen 2020 v Plzeňském kraji registrovali zhruba kolem 10,“ informoval Karel Makoň.

Kuriózní byl potom odchyt samice páva, která přicestovala do Plzně zcela nepochopitelně na podvozku lokomotivy na plzeňské hlavní nádraží až z Českých Budějovic. Jízdu naštěstí přežila jen se šokem. „Další oznámení volného pohybu exotických opeřenců na území města jsme řešili zhruba ve 40 případech. Navíc většina odchycených zvířat není označena či zaregistrována, a tak šance na jejich návrat k původnímu majiteli je mizivá,“ konstatoval Makoň.

Zdrchaná korela žluté barvy seděla na hrobě na jednom plzeňském hřbitově hned pod zlatým písmem na náhrobku. Na první pohled to vypadalo, že nešťastný opeřenec nečekaně přišel o svého „páníčka či paničku“ a vydal se je hledat na hřbitov, odhodlán zemřít žalem přímo na hrobě. „Realita však byla úplně jiná a vzhledem k tomu, že od jiných ptáků pocuchaná korela se nenechala jen tak odchytit a odpoledne seděla na lípě u úplně jiného hrobu, se pravděpodobně jednalo pouze o náhodu,“ popsal další odchyt šéf zvířecích záchranářů.

Šťastné bylo shledání jiné chovatelky, které začátkem června uletěl papoušek, když mu uklízela jeho klec. Opeřence přivezli chovatelce až domů strážníci z odchytové skupiny městské policie. „Odchytili ho v Raisově ulici v koruně stromu a použít k tomu bylo potřeba teleskopické tyče se zafixovaným podběrákem. Nález pestrobarevného papouška strážníkům ohlásila na linku 156 třináctiletá školačka,“ uvedla k jiné červnové akci mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

„Chováte-li zvíře, na kterém vám opravdu záleží, zcela určitě je plus, když ho máte viditelně označené a zaregistrované tak, aby se na vás dal dohledat kontakt. Zejména u papoušků, andulek a ptáků chovaných v hospodářských a zájmových chovech je to nezbytně nutné,“ zdůraznil na závěr Karel Makoň.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, papoušci, exotičtí ptáci, záchranná akce, městská policie, papoušek, obecní policie, Plzeň, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S uprchlými papoušky i dalšími exotickými opeřenci se v červnu doslova roztrhl pytel  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.