Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová pravidla zavedla Plzeň pro nakládání s městskými byty a otevřela kontaktní místo pro bydlení

Pravidla pro nakládání s městskými byty změnilo od května město Plzeň. Ve svém majetku má řádově tři tisíce bytů. Pro zájemce o městský byt otevřela Plzeň Kontaktní místo pro bydlení, které sídlí v Jagellonské ulici 8. S registrací či přihláškou na byt zájemcům pomohou pracovníci bytového odboru.

„Nový model s sebou přináší transparentnější a uživatelsky srozumitelnější systém. Vše je nyní možné vyřídit elektronicky, občané si ale mohou také osobně přijít říci o do nového Kontaktního místa,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

„Upustili jsme od modelu, že si zájemci podají žádost a čekají, jaký byt jim bude přidělen od města. Každá podaná registrace na byt je bodována. Hodnotí se zejména zdravotní stav žadatele, jeho bytová potřeba, finanční i životní situace a podobně. Zároveň je možné registraci pravidelně a neprodleně aktualizovat, jakmile dojde k jakékoli změně. Když se zájemce jednou zaregistruje, dostane kód a díky němu se může přihlašovat na vybraný byt,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf (ODS).

 Město také připravilo novou podobu realitního portálu, volné byty tam jsou nafocené a podrobně popsané, zájemci si mohou vybrat, který byt jim vyhovuje, a následně si ho fyzicky prohlédnout. Dozvědí se tam i výši nájemného, výši dalších plateb a také termíny prohlídek.

„Chceme, aby bydlení bylo dostupné, proto je nájemné v městských bytech nižší než to komerční. Stanovili jsme ho měsíčně na 86,86 korun za metr čtvereční. V případě bytů vizualizovaných je to 126,96 korun, a to z důvodu většího standardu. Jde o byty, které procházejí přestavbou. Zájemce vidí předem, jak bude byt vypadat. Nastěhuje se až po dokončení kompletní rekonstrukce,“ řekl radní Šlouf.

Byty bezbariérové a byty zvláštního určení pro příjemce starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně mají nájemné nižší, měsíčně se v nich za metr čtvereční platí 50 korun. Zájemce o nájem městského bytu nesmí být vlastníkem. Registrovat na byt se mohou lidé s hendikepem, jimž jsou určeny byty bezbariérové či byty upravitelné tak, aby v nich mohli žít lidé se zrakovým postižením, nebo lidé pečující o postiženou osobu.

O městské byty mohou dále žádat senioři, a to již dva roky před nástupem do penze. „Chceme pomáhat také mladým lidem, hlásit se mohou lidé do 35 let věku, a to jak rodiny s malými dětmi či mladé páry, ale i jednotlivci. Díky novému systému registrací získá město i zpětnou vazbu a zjistí, o jaké nájemní byty je největší zájem,“ doplnil radní.

Město Plzeň má ve svém vlastnictví řádově tři tisíce bytů, v Plzni je celkově 73 tisíc obydlených bytových jednotek dle posledního sčítání lidu. „Ročně se městu uvolní 100 až 150 bytů,“ informoval Zdeněk Švarc, vedoucí Bytového odboru Magistrátu města Plzně.

Město Plzeň buduje další městské byty. Revitalizací čtvrti Zátiší za 405 milionů korun vznikne 183 nových bytů, dokončeny budou v roce 2022. Byty se rekonstruují i v lokalitě Plac, která je ohraničena ulicemi Plachého a Korandova. V Plachého opravilo město již 60 bytů, stejný počet bytů se opraví i v Korandově ulici.

V současné době také probíhá dostavba bytů na Nové Hospodě v Prostřední ulici 48. Vzniká tam 20 bytů zvláštního určení pro osoby se zdravotním postižením. Dalších osm sociálních bytů se staví v ulici U Radbuzy. Rozestavěno je v tuto chvíli více než dvě stě bytů a sto dvacet bytů prošlo či projde rekonstrukcí.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky byty, městské byty, smlouvy, sociální bydlení, dostupné bydlení, David Šlouf, Plzeň, bydlení, ODS, Martin Baxa, Zdeněk Švarc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová pravidla zavedla Plzeň pro nakládání s městskými byty a otevřela kontaktní místo pro bydlení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.