Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt Skvělé jídlo z Plzeňského kraje startuje, zavede vás na návštěvu k farmářům

Jako kapesní průvodce po kraji plném šikovných farmářů, pekařů, uzenářů a dalším producentům, díky kterým vznikají kvalitní lokální potraviny může sloužit publikace, jež je součástí projektu Skvělé jídlo z Plzeňského kraje. Cílem je představit konkrétní drobné výrobce a dodavatele a přivést až k nim turisty a zájemce o jejich produkty.

Knížečka obsahuje mapky a seznam téměř 90 farem a výrobců masa, mléka, vajec, medu, piva, pečiva, ovoce, zavařenin, čokolády, pražíren kávy a dalších. Součástí je popis místa, adresa i odkaz na webové stránky. Výrobci uvedení v brožuře prodávají své výrobky doma, na farmářských trzích či ve farmářských obchodech. Řada z nich lidem dovolí si farmu prohlédnout a někteří nabízejí i ubytování.

„Brožuru budeme průběžně a pravidelně aktualizovat. K dostání bude na informačních centrech i u samotných farmářů, například na farmářských trzích. Je i v elektronické podobě. V současné době máme 5000 výtisků a českém a 2000 v německém jazyce,“ uvedl jeden z jejích tvůrců Jan Přibáň, který na Plzeňském kraji šéfuje odboru fondů a programů EU.  

„Podpora živého venkova je jednou z našich dlouhodobých priorit. Aktivity, které představí kvalitní regionální výrobky přímo v místě jejich vzniku na vesnicích a farmách v Plzeňském kraji, proto vždy vítáme a s radostí se na nich podílíme. Navíc věřím, že díky tomuto projektu dokážeme přilákat do našeho kraje i návštěvníky z jiných regionů, kteří vyhledávají zejména v této době pro trávení volného času místa mimo města s nabídkou místních specialit," říká o projektu Ivo Gruner (ČSSD), náměstek hejtmana PK pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky.

Na projektu Skvělé jídlo z Plzeňského kraje se podílel i Tomáš Popp, zakladatel farmářských trhů v Plzni, známý kuchař, odborník na gastranomii a majitel několika farmářských obchodů. „Celou řadu let usilují o to, aby místní v regionu měli příležitost koupit si kvalitní jídlo od lokálních sedláků a farmářů. Snahou tohoto nového projektu, který vznikl ve spolupráci s Plzeňským krajem, je ještě více přiblížit konkrétní šikovné lidi veřejnosti a ukázat, že opravdu máme v našem kraji co nabídnout! Pokud osobně známe svého dodavatele lokálních potravin, můžeme se snadno přesvědčit, s jakou láskou a péčí své produkty připravuje,“ řekl Tomáš Popp.

„Projeli jsme celý Plzeňský kraj a vybrali jsme jen podniky produkující skutečně fajnové jídlo a produkty, 99 procent výrobků od prezentovaných výrobců jsem osobně ochutnal. Nepodporuji nic, co by nebylo kvalitní. Vím nejen, jak to dělají, což je pro mě důležité, ale i jak to chutná a jak se chovají k zákazníkům," dodal Tomáš Popp.

„Jsme rádi, že můžeme pozorovat zvyšující se zájem od místních spotřebitelů o výrobky z regionálních farem a podniků. Ať už jde o prodej na farmářských trzích, ve farmářských obchodech nebo specializovaných malých prodejnách s lokálními produkty, které se v našem kraji skvěle zabydlely. Těšíme se, že díky nové publikaci nás třeba navštíví naši podporovatelé i přímo u nás na farmě,“ říká Dana Bělová z Kozí farmy Dřevec.

Její specialitou jsou kozí sýry. Teď jich vyrobí kolem 20 kilogramů denně a zájem ji donutil zvýšit produkci. Ze stáda 150 koz nadojí denně od 70 zvířat 200 litrů mléka. Během karantény se farma orientovala na délezrající sýry a díky internetu se přihlásilo více zákazníků, kteří zůstali.

Jednu farmu uvedenou v brožuře mohou zájemci překvapivě navštívit jen nedaleko od centra Plzně. Jde o hospodářský dvůr Černá ovce Na Roudné, kde chovají koně, prasátka, krávy, kozy a samozřejmě ovce. Návštěvníci se mohou najíst ve stylové restauraci, užít si přímý kontakt se zvířaty ve výbězích i nakoupit ve farmářské prodejně. Ovčí krám je pochopitelně plný ovčích produktů. K dostání jsou ale i výrobky od dalších kvalitních chovatelů a pěstitelů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky skvělé jídlo, farmáři, výroba regionálních potravin, jídlo, Plzeňský kraj, projekt, statek, Evropská unie, Plzeň, Ivo Grüner, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Skvělé jídlo z Plzeňského kraje startuje, zavede vás na návštěvu k farmářům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.