Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na hnízdech v Plzeňském kraji se letos mohlo vylíhnout kolem 120 čápů bílých

Ke svému závěru se blíží kroužkování čápů bílých na území Plzeňského kraje. Zatímco na některých hnízdech čapí mláďata už trénují křídla a létání, jinde jsou ještě mláďata malá a stará pouze několik dní. A někde po letech čápi nemají mláďata vůbec.

„Samotné kroužkování je již pátým rokem rozloženo do několika samostatných termínů od začátku měsíce června až téměř do července. Vše se odehrává podle toho, kdy čapí pár na hnízdo přilétl, samice začala snášet a vylíhla se první mláďata,“ vysvětlil šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

A jaká je ta letošní čapí sezóna? "Na námi sledovaných hnízdech máme zatím letošní přírůstek zhruba kolem 60 mláďat, což není žádná pecka, ale z dlouhodobého pohledu na předešlé roky to docela i ujde. K dnešnímu dni jsme okroužkovali 48 mláďat a pouze jedno mládě bylo letos adoptováno, tedy přesunuto do jiného hnízda,“ informoval Makoň.

Pokud se k tomu všemu přičtou ještě čápata kroužkovaná Jiřím Vlčkem na Klatovsku a Václavem Kovářem v Nepomuku, plus hnízda nepřístupná, kde se nekroužkuje, lze předpokládat, že se v Plzeňském kraji letos vylíhlo zhruba kolem 120 mláďat čápa bílého.

„Ne všechna mláďata však přežijí a úspěšně opustí hnízdo. Není to zatím špatné, ale že by to byla nějaká velká sláva, tak to tedy také rozhodně není,“ dodal Makoň. Žádná mláďata se letos nevylíhla na hnízdech ve Kdyni, Chodově, Novém Kramolíně nebo v Chotíkově.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky čápi, kroužkování čápů, DESOP, mláďata, Karel Makoň, hnízdo, Plzeňský kraj, Jiří Vlček, Václav Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hnízdech v Plzeňském kraji se letos mohlo vylíhnout kolem 120 čápů bílých  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.