Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Velká premiéra, v zoo se poprvé líhnou jedovaté mamby úzkohlavé

Vysoce jedovatí, temperamentní ale plaché. To jsou mamby úzkohlavé. Žijí převážně na stromech a od loňského roku i v plzeňské zoo. Už v dubnu nakladla samice devět vajec, z těch se před pár dny začala líhnout mláďata. Zatím jich je venku pět, chovatelé očekávají, že se nakonec vylíhne všech devět hadů.

Mamba úzkohlavá je zelený africký had, je poměrně plachá, neuvěřitelně rychlá a výborně přizpůsobená k lovu ptáků. Nepohrdne ani netopýrem nebo drobnými savci. Mamby patří k nejjedovatějším hadům světa, právě jed jim pomáhá rozkládat potravu.

„V lidské péči se může dožít 20-25 let. preferuje nížinné lesy, lesnatou vlhkou savanu, lužní a galeriové lesy. S oblibou se zdržuje i na čajových a kávových plantážích, či v ovocných sadech. Z jedu této mamby se vyrábí lék, který snižuje krevní tlak, omezuje nadměrný růst pojivové tkáně v srdci a napomáhá činnosti ledvin,“ uvedl zajímavost mluvčí zahrady Martin Vobruba

Mladý pár plzeňské zoo pochází ze soukromého chovu. Letos v dubnu nakladla samice devět vajec. Z pěti z nich už se vylíhla mláďata. Podle chovatelů je velká šance, že se během pár dnů vylíhnout i ta zbylá. Zatím je chovatelé nechají v zázemí, krmit je začnou až po prvním svléknutí z kůže, což je zhruba za dva týdny. V přírodě by mláďata požírala ještěrky, žáby a drobné savce.  Mamby úzkohlavé mohou lidí najít v expozici Království jedu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, hadi, mamba, jed, premiéra, Martin Vobruba, vejce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká premiéra, v zoo se poprvé líhnou jedovaté mamby úzkohlavé  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.