Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sebevražda muže (20) zažehla debatu, zda zabezpečit mříží ochoz Černé věže v Klatovech

Tragický případ teprve dvacetiletého mladíka, který v neděli ukončil svůj život skokem z klatovské Černé věže opět rozvířil debatu o tom, zda by se neměla věž před podobnými případy zabezpečit. Za posledních deset už totiž zahynuli skokem z této věže tři lidé.

Naposledy o uzavření ochozu Černé věže v Klatovech například kovovou mříží, podobně jako je to na věži plzeňského chrámu sv. Bartoloměje, hovořilo v roce 2014. Tehdy z věže skočila devětadvacetiletá žena. O čtyři roky dříve spáchala sebevraždu skokem z věže jedenadvacetiletá žena.

O zajištění věže teď diskutují lidé na sociálních sítích. Část by chtěla věž zabezpečit, obávají se toho, že případní další sebevrazi mohou při své zoufalém činu někoho zranit nebo dokonce usmrtit. Mají strach se toho, že věž bude do budoucna lákat další jedince, kteří chtějí takto drasticky ukončit svůj život. Pro případné svědky tohoto neštěstí jde pak o traumatizující zážitek na dlouhou dobu. Právě v neděli se stal v těsné blízkosti očitým svědkem tragédie malý chlapec.

V diskusi ovšem další část veřejnost argumentuje tím, že zamřížováním ochozu věže se znehodnotí historická památka a pokazí se tak celkový zážitek z návštěvy věže i výhled na náměstí a do kraje.     

Černá věž je v majetku města a jeho vedení už v celé podniká první kroky. „Zjišťuji, jaké jsou technické možnosti zabezpečení ochozu věže. Celá věc se bude samozřejmě projednávat v radě města, zda se ochoz zabezpečí, či nikoliv. V současné době něco podobného řeší i Hradci Králové. V Plzni nebo v Českých Budějovicích mají ochozy na věžích zajištěné. Bude se hledat řešení,“ uvedl Karel Kotěšovec, ředitel Městského kulturního střediska Klatovy, které zajištuje provoz Černé věže.    

Černá věž stojí v jihozápadním rohu klatovského náměstí a její celková výška dosahuje bezmála 82 metrů. Ochoz se nachází ve výšce zhruba sedmdesáti metrů a vede k němu 226 schodů.

V roce 2001 nechalo plzeňské biskupství instalovat na ochoz věže katedrály svatého Bartoloměje ve výšce 60 metrů ochrannou mříž v reakci na to, že tam během jednoho týdne skočili z věže hned dva sebevrazi. K instalaci mříže se tam vyjadřovali památkáři, zástupci církve i města. Uzavření ochozu nerezovou klecí přišlo tehdy na 300 tisíc korun.  

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky sebevražda, skok z věže, Černá věž, sebevrazi, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sebevražda muže (20) zažehla debatu, zda zabezpečit mříží ochoz Černé věže v Klatovech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.