Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Šumavě odtěží obrovské množství dřeva jako po orkánu Kyrill, kůrovce zatím brzdí počasí

Déšť a poměrně chladné počasí. Přesně tyhle podmínky nemá kůrovec moc v oblibě. Za to lesníci se mohou radovat. Lýkožrouta se sice tímto nezbaví, jeho vývoj se ale značně zpomalí. Na Šumavě jim současné počasí hraje do karet i z jiného důvodu. Nemusí totiž s těžbou dřeva pospíchat. Přesto letos vytěží stejně obrovské množství stromů jako po orkánu Kyrill.

,,Když je teplo a sucho, tak je to pro něj ideální stav. Když je tohle počasí to znamená relativně chladno a do toho občas zaprší, tak to mu opravdu nesvědčí, takže tohle co je, tak je pro lesníky a pro majitele lesa dobré, ale neznamená to, že by to toho kůrovce zdecimovalo nebo, že by to letos nakonec nelítalo,“ vysvětluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Rok 2012 si všichni z národního parku dobře pamatují. V tomto roce totiž počasí sehrálo důležitou roli a kůrovce téměř zastavilo.

„V tomto roce najednou naši zaměstnanci koukali doslova jako zjara, protože sám o sobě ten kůrovec byl decimovaný různými chorobami, houbami, najednou neprospíval a ten stav toho kůrovce v lesích na Šumavě v nadcházejících letech spadl na hodnotu, kterou správa parku za svou existenci nikdy nezažila. V roce 2014 a 2015 jsme měli nejmenší kůrovcové těžby v historii Národního parku Šumava,“ vzpomíná Dvořák.

Trh s kůrovcovým dřevem je přesycený

Vývoj kůrovce je sice zpomalený a v některých místech dokonce úplně zastavený. Těžba dřeva ale bude v letošním roce obrovská. „Náš letošní předpoklad zatím je to, že bychom mohli vytěžit okolo 300 000 metrů krychlových kůrovcem napadeného dříví. Což by byla těžba, která odpovídá těžbě po orkánu Kyrill. Což není úplně fajn stav,“ říká mluvčí parku.

V parku se zatím daří dříví prodávat a odvážet. Trh s kůrovcovým dřívím je ale celorepublikově přesycen. A je otázkou, jestli brzy nezačnou lesníci na kácení doplácet. Před třemi lety se kubík kůrovcového dříví prodával průměrně za 1 517 korun. Další rok cena klesla na 1 200 a vloni to bylo už jen 820 korun.

„Stále ještě prodáváme za víc, než jsou náklady na těžbu. Pro představu náklady na těžbu jsou kolem 700 korun na jeden kubík a my prodáváme kolem 800 korun. Ale dá se očekávat, že až se ten kůrovec opět nastartuje, tak ty cenu zase začnou padat a mohou se dostat už pod náklady a my bychom na těžbu dopláceli,“ dodává Dvořák.

Ostatně s touto situací se minulý rok potýkali v Krkonošském národním parku, kde se náklady na těžbu dřeva zvýšily kvůli nutnému použití speciální techniky do nepřístupného terénu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv NP Šumava

Štítky kůrovec, lýkožrout, cena dřeva, NP Šumava, počasí, kůrovci, Šumava, těžba, dřevo, Jan Dvořák, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě odtěží obrovské množství dřeva jako po orkánu Kyrill, kůrovce zatím brzdí počasí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.