Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Češi do Bavorska za nákupem ještě nevyrazili, překonat hranici ale nebyl problém

Nákupní šílenství českých občanů v bavorském pohraničí se dnes v žádném případě nekonalo. Češi zůstali disciplinovaně doma, drželi se doporučení necestovat do SRN, pokud k tomu nemají vážný důvod a nákupy prozatím odložili. Opačným směrem do českého vnitrozemí přes hraniční přechod Folmava ovšem proudily desítky německých automobilů.

Průjezd přes státní proběhl bez náznaku potíží. Na české straně nebylo po policistech ani vidu, ovšem pokud někdo očekával, že stejná situace bude v SRN, hodně se mýlil. I když Němci uváděli, že budou podnikat namátkové kontroly až ve vnitrozemí, jejich hlídka stála těsně za hraniční čárou. Zatímco automobil s německou značkou před námi kontrolovali, nás nechali projet bez povšimnutí. Mohli nás samozřejmě považovat i za pendlery. 

Důvod naší cesty tedy nikoho nezajímal. To ostatně avizovalo už včera na svých webových stránkách i velvyslanectví SRN v Praze. Německá strana uvedla, že nebudou ani žádné dočasné kontroly na hranicích s ČR ohledně důvodu pro cestu. Nelze vyloučit, že se němečtí policisté zaměřovali jen na kontrolu svých občanů a pátrali, zda si někdo z příhraničních tržnic nedováží drogy. To se před koronavirovou pandemií velmi často stávalo.   

V německém městě Furth im Wald těsně za hraničním přechodem Folmava na Domažlicku jsme o auto s českou registrační značkou téměř nezavadili. Před jedním nákupním centrem parkovalo jediné auto z Česka a jak se později ukázalo, patřilo ženě, která ve městě bydlí a pracuje. Jinak jsme po celém Furthu nezaznamenali žádné další auto s českou posádkou.

Do supermarketů vstupovali všichni němečtí zákazníci s nasazenou rouškou. Dezinfekci na ruce u vchodu do obchodů tak, jak to známe z našich obchodů jsme hledali marně. Pokladní u kasy se na české zákazníky netvářila moc příjemně a doslova řekla, že nejsou rádi, že jsme si přijeli nakoupit, protože situace u nich není ještě úplně vyřešená.

Na zpáteční cestě už německá policejní hlídka na hraničním přechodu nebyla. To ovšem mohlo být způsobeno i tím, že pršelo. Desítky německých automobilů parkovaly před free shopy ve Folmavě, které už mají otevřeno. Jednalo se asi o dvě třetiny počtu obvyklého pro sobotní dopoledne z doby před koronavirem. Podle značek se jednalo o vozidla, která přijížděla ze vzdálenějších míst, jako je Regensburg nebo Straubing. Téměř plná byla zahrádka u fastfoodového občerstvení.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hranice, SRN, hraniční přechod, nákup, freeshop, nákupní centra, supermarket, policie, Německo, Bavorsko, Česko, Furth, Praha, Řezno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi do Bavorska za nákupem ještě nevyrazili, překonat hranici ale nebyl problém  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.