Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Víkend nám většinou proprší, déšť meteorologové očekávají i v pondělí na Medarda

Většinou oblačno, občasný déšť nebo přeháňky. Takové počasí předpovídají meteorologové pro nadcházející víkend. A pršet by mělo i v pondělí 8. června na Medarda. Zda bude pak pršet podle pranostiky i následujících 40 dní, to meteorologové zatím ještě neví. Ale určitě to nebude tak vážné.

Přes den můžeme v sobotu počítat s nejvyšší teplotou 15 až 18 °C, na horách 10 až 13 °C. V noci budou nejnižší teploty 11 až 8 °C, na horách pak 9 až 6 °C. Podobné počasí bude i v neděli, přes den Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Večer ubývání oblačnosti i srážek. Nejnižší noční teploty 11 až 8 °C, nejvyšší denní 15 až 18 °C.

V pondělí na svátek svatého Medarda má být zataženo až oblačno, na většině území ČR déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. Večer by mělo oblačnosti i srážek ubývat.

Známá pranostika, kdy Medardovo kápě, 40 dní kape se v minulých létech příliš nevyplnila. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v uplynulých 19 letech pršelo více než 30 dnů v tomto čtyřicetidenním období například na Churáňově, Lysé hoře, v Peci pod Sněžkou, Českých Budějovicích, Plzni nebo Liberci. Churáňov téměř splnil pranostiku v roce 2019, kdy měl po Medardovi 35 deštivých dnů.

Nejvyšší úhrn srážek mimo horské oblasti meteorologové zaznamenali ve čtyřicetidenním období po Medardovi od roku 2000 v Českých Budějovicích. V roce 2009 tam v daném období spadlo téměř 282 milimetrů srážek. A tehdy opravdu pršelo i na Medarda.

Další pranostikou, která se vztahuje k deštivému Medardovi je ta, že když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst. Další zase říká, že po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď počasí, déšť, pranostiky, Medard, pranostika, Český hydrometeorologický ústav, České Budějovice, Česko, Churáňov, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend nám většinou proprší, déšť meteorologové očekávají i v pondělí na Medarda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.