Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lokalita Březový potok na Klatovsku je jednou ze čtyř, kde může vzniknout úložiště jaderného odpadu

To, čeho se 15 let obyvatelé v okolí lokality Březový potok na Klatovsku obávali a proti čemu každoročně protestují, se zase o něco přiblížilo k realitě. Dnes padlo rozhodnutí o čtyřech finálních lokalitách, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště vysoce radioaktivního odpadu. A jedno z těchto míst se nachází na území Plzeňského kraje.

Do nejužšího výběru pro podzemní sklad vyhořelého radioaktivního paliva z atomových elektráren doporučili experti ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vedle lokality Březový potok poblíž Chanovic dále ještě Janoch u Temelína, lokalitu Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Konečné rozhodnutí o výběru bude mít vláda. Původně bylo ve hře devět lokalit.

Podle informací SÚRAO patří zmíněné čtyři lokality mezi nejlépe hodnocené z hlediska kritéria bezpečnosti, dopadů na životní prostředí a technické proveditelnosti projektu. „Technické závěry SÚRAO jsou pouze podkladovým materiálem k dalšímu posouzení, nejedná se o definitivní rozhodnutí v této fázi procesu zúžení lokalit pro stavbu hlubinného úložiště z devíti na čtyři," informovala mluvčí SÚRAO Martina Bílá.

Z původního seznamu tedy prozatím vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová zdůraznila, že se nejedná o definitivní zúžení počtu potenciálních lokalit. „Poradní panel expertů SÚRAO projednal závěry výzkumných prací. Nyní je posoudí Rada SÚRAO, která doporučí MPO další postup,“ konstatovala mluvčí.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun. V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let. Proti vybudování skladiště bojuje Platforma proti hlubinnému úložišti, sdružující 35 obcí a 16 spolků ze všech původně prověřovaných lokalit.

Ohodnoť článek

Foto OÚ Chanovice

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, atomový zákon, výběr lokalit, SÚRAO, atomová elektrárna, potok, okres Klatovy, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Plzeňský kraj, palivo, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Chanovice, Temelín, okres T

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokalita Březový potok na Klatovsku je jednou ze čtyř, kde může vzniknout úložiště jaderného odpadu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.