Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Běžně nepřístupné zahrady se o víkendu otevřou návštěvníkům

Tento víkend patří zahradám po celé republice. Zájemcům se otevřou i ty plzeňské jako například Luftovy zahrady nebo Vodní zahrady pod hrází Velkého Boleveckého rybníka. Cílem celé akce je zvýšit povědomí lidí o zahradním umění, architektuře, parcích a také veřejných prostorech.

„Do Víkendu otevřených zahrad se zapojují obvykle běžně nepřístupné zahrady, ale i parky a veřejná prostranství, která se snaží představit veřejnosti jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné kulturním programem, což platí i v případě o víkendu otevřených městských objektů,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Lidem se tak otevře třeba Luftova zahrada v Doudlevcích. Přístupná po oba víkendové dny od 9 do 17 hodin. „Po oba dny se tam budou konat komentované prohlídky vždy v 10 a ve 14 hodin. Návštěvníky čekají i ukázky včelařství a minivýstava kaktusů,“ přiblížil technický náměstek Pavel Šindelář.

Luftova zahrada se pyšní i vzácnými exotickými dřevinami. Součástí jsou také dva zahradní domky. Z původního návrhu zahrady se dochovaly dva rybníčky, zbytky sochařské výzdoby a zahradní keramiky.

Vodní zahrada pod hrází Velkého Boleveckého rybníka se veřejnosti otevře v sobotu od 9 do 16 hodin v neděli id 10 hodin. Pro návštěvníky jsou přichystané komentované prohlídky, kterými provede zakladatelka vodní zahrady Zdeňka Chocholoušková. Zahrada se skládá z několika jezírek, které imitují Boleveckou rybniční soustavu včetně rostlin  a živočichů, kteří tam žijí.

Přístupný bude i hřbitov U Všech svatých na Roudné. Hřbitov má nově opravenou obvodovou zeď, márnici, centrální kříž a obnovy se dočkala i zeleň. Restaurátoři vrátili krásu i významným hrobům a náhrobkům. Přístupný bude hřbitov po oba dny od 9 do 17hodin.

O celém víkendu budou moci zájemci nahlédnout i do Meditační zahrady nebo zahrada Gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí, Podrobný program Víkendu otevřených zahrad pro celou Českou republiku je uveden ZDE

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky vikend otevrenych zahrad, Plzeň, Správa veřejného statku, zahrada, vodní zahrada, Velký Bolevecký rybník, Martin Baxa, Pavel Šindelář, svátek Všech svatých, Doudlevce, veřejné prostranství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžně nepřístupné zahrady se o víkendu otevřou návštěvníkům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.