Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šimpanzí celebrita Caila z Plzně se má čile k světu, dokonce už vyráží na průzkumy

Je jí teprve pět měsíců a už se stala miláčkem všech. A to nejen ošetřovatelů, ale také celé opičí tlupy. Caila se narodila jako první letošní mládě v zoologické zahradě. Nyní už se vydává prozkoumávat okolní svět.

Odchov mláďat šimpanze je pro zahrady náročné a proto i velice vzácné. V plzeňské zoo se z mláděte radovali po dlouhých sedmnácti letech. Mláďata jsou pak první měsíce neustále pod ochranou své matky.

„Caila pilně posilovala zadní končeny a udělala už první krůčky. Prořezaly se jí první zoubky, díky kterým poznává nové chutě ožužláváním ovoce a zeleniny,“ popisuje ošetřovatelka primátů Monika Nováková. Odvaha malé šimpanzice nezná mezí a od matky se už vzdaluje na několik metrů. Přesto nedá stále dopustit na matčin hřbet, na kterém se s oblibou vozí po výběhu. Na matce bude závislá ještě téměř pět let.

,,Caila se už naučila základní sociální návyky ve skupině a umí se dorozumět šimpanzí řečí, například při hře s matkou Zedonjou nebo při příchodu samce Baska. Posledních pár týdnů se na péči o ni podílí i její teta Zizwa, která Cailu hýčká stejně jako její matka. U šimpanzů tomu říkáme tetičkovské chování,“ říká ošetřovatelka.

V Plzni jsou šimpanzi chováni od roku 1964. První mládě se zde narodilo v roce 1978, nebylo ale odchováno. Jediným úspěšným odchovem je samice Bamie, narozená v roce 2003. Nyní žije ve  Francii a sama je již matkou.

Návštěvníci od 25. května mohou opět do všech prostor Zoologické a botanické zahrady. Podmínkou jsou dvoumetrové rozestupy a nutnost mít nasazenou roušku, pokud jste ve vnitřních pavilonech. Mládě šimpanze není navíc jediným přírůstkem v zahradě. Z mláďat se tu radují u vlků hřivnatých nebo u přeštických prasat na statku Lüfnerka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, šimpanz, mládě, Caila, celebrita, průzkum, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimpanzí celebrita Caila z Plzně se má čile k světu, dokonce už vyráží na průzkumy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.