Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtmanství nebude krátit dotace venkovu ani v době postkoronavirové krize

Ani v době koronavirové krize nebude Plzeňský kraj krátit dotace malým obcím na venkově. Několik stovek milionů korun by měly jít, stejně jako letos, obcím do 2000 obyvatel také v příštích letech. Kraj připravuje ještě na letošek nový dotační titul na podporu cestovního ruchu, který má také pomoci venkovu.

Hlavním krajským dotačním programem je Program stabilizace a podpory venkova, kam letos půjde rekordních 140 milionů Kč. Kraj zatím nerozdělil plný objem peněz jen na havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí, z něhož zatím ze 40 milionů rozdá 81 obcím 27 milionů Kč, meziročně o sedm milionů více. Zbylých 13 milionů si zatím nechal na pokrytí výpadku daní. „Ještě se rozhodneme, zda bude druhé kolo. Venkov je trvale prioritou, cílem je, aby tam zejména mladí lidé zůstávali a nestěhovali se do měst," řekl novinářům náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

Kraj letos dále rozdělí obcím 14,2 milionu korun na zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku, meziročně téměř dvojnásobek. V dotačním programu chtěl rozdělit 20 milionů korun, ale obce ho nevyčerpaly. „Peníze na kamerový dohled s vysokým rozlišením dáváme proto, aby měly obce dohled nad majetkem a nad bezpečností. Záznamy může díky napojení na pult využívat i policie. Navazuje na krajský projekt Klidné příhraničí, který začal před osmi lety,“ informoval Grüner. Peníze jdou hodně na monitoring oblastí u průmyslových zón se zahraničními dělníky.

Dostal je například Kostelec, kde je průmyslová zóna s 3000 zaměstnanci. Právě od obcí podél dálnice D5 je největší poptávka, také kvůli tomu, že třeba na Tachovsku hodně chybí státní i městští policisté. „Nové technické prostředky, které dohlížejí třeba také na hřiště, veřejné plochy a na místa pro odpad, jsou proto správnou cestou,“ míní náměstek Grüner. Peníze jdou podle jeho slov také na kamery na měření rychlosti, díky nimž je v obcích bezpečněji, i na vybavení strážníků, například šumavské Železné Rudě na terénní vůz.

Téměř tři miliony korun investuje kraj na zachování 74 prodejen na vesnicích, loni jich kraj podpořil 62. Rada kraje už odsouhlasila rozdělení částky 20 milionů korun osmi žadatelům z dotačního programu na podporu výstavby cyklostezek, cyklotras a specializované doprovodné cyklistické infrastruktury. Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

„Díky dotaci bude například opravena cyklostezka CT3 mezi Ejpovicemi a Kyšicemi, vznikne dílčí úsek mezinárodní dálkové cyklotrasy CT3 ze Semošic do Křenov nebo bude vytvořen pumprek v Železné Rudě. Úspěšnými žadateli jsou obce Ejpovice, město Horšovský Týn, město Spálené Poříčí, Štáhlavy, Březina, město Železná Ruda, město Staňkov a Holýšov,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Ohodnoť článek

Štítky venkov, dotace, malé obce, Plzeňský, vesnice, peníze, koronavirová krize, Ivo Grüner, Plzeňský kraj, ČSSD, Pavel Čížek, Železná Ruda, Ejpovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství nebude krátit dotace venkovu ani v době postkoronavirové krize  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.