Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kdo jel dnes do Německa jen na nákup, přes hranici se ještě nedostal

S nepořízenou dnes odjížděli od hraničních přechodů mnozí čeští motoristé, kteří si jen chtěli dojet na nákup do sousedního Německa. S nepořízenou se ovšem domů vraceli i Němci. Na hranici stojí čeští a němečtí policisté, kteří vracejí domů osoby, jež nemají pádný důvod k překročení hranice. A tím důvodem rozhodně není nákup potravin, drogerie, nebo výlet za sexem.

Pouze desítky řidičů využily dnes ráno a dopoledne znovu otevřený regionální hraniční přechod Lísková na Domažlicku, který byl uzavřen v polovině března kvůli obavám z šíření koronaviru.

Policisté v noci na dnešek odstranili plastové zátarasy. Ty až do pondělní půlnoci hlídali policista a voják se psem. Dnes dopoledne byly na přechodu v Lískové dvě policejní hlídky, tedy šest českých příslušníků z Domažlic, Prahy i Ostravy. Vedle v karavanu měli zázemí dva němečtí policisté. „Nevíme, jestli tu s námi budou pořád. Ale přijedou jen občas jako na nedaleké Folmavě,“ konstatoval člen hlídky. Folmava v úterý zažívala daleko větší provoz. Jsou tam už otevřené dvě ze tří čerpacích stanic.

Policisté uvedli, že nejčastěji vraceli z Lískové zpět Němce, kteří si chtěli v ČR nakoupit cigarety, benzin nebo směřovali za placeným sexem. „Musí mít vážný důvod, abychom je k nám pustili. Paní třeba jela do Česka na pohřeb a ukázala nám parte na mobilu. Další Němec jel zkontrolovat své domy a ukázal nám výpis z katastru, zemědělci jeli na česká pole, která tu mají koupená nebo pronajatá," uvedl policista. To jsou podle něj důvody, kdy mohou pobývat na druhé straně hranice po dobu nejvýše 24 hodin.

Podobné je to i u českých občanů, kteří třeba uvedou, že mají v Německu banku a jedou si vybrat peníze, nebo tam také jezdí na úřady. „Pokud si ale chtějí nakoupit v Aldi, tak je tam nepustíme,“ uvedl jeden z policistů na Lískové. Hlavně Němci, ale i někteří Češi zkoušeli hranice na nákupy projet. Jakmile ale uviděli hlídku, tak se otáčeli. „Nečekal jsem je tu. Říkali, že budou jen namátkové kontroly ve vnitrozemí,“ řekl řidič z Klenčí. Hlídka uvedla, že jsou kontroly namátkové, ale přímo na hranici, kde budou trvale se střídáním po 12 hodinách, zřejmě až do 15. června.

Jeden z pendlerů, který jel do bavorské firmy na odpolední směnu, prohlásil, že je rád, že už nemusí jezdit z Nemanic přes Folmavu a najíždět tak denně o 50 kilometrů více. „Testy na covid samozřejmě mám,“ zdůraznil.

Obchody v Lískové, ani free shop a herny, nejsou zatím v provozu. Benzinová pumpa F1, kam hojně jezdí němečtí řidiči nakupovat levnější benzin a naftu, otevře až 1. června.

V Plzeňském kraji, kde byly dosud průjezdné čtyři silniční hraniční přechody, se dnes v 00:00 hodin otevřelo dalších šest regionálních přechodů. Kromě Lískové jsou aktuálně v provozu také Železná na Domažlicku, Broumov a Pavlův Studenec na Tachovsku a Svatá Kateřina na Klatovsku. Nonstop už jsou také otevřené Všeruby na Domažlicku, které byly dosud neprůjezdné v nočních hodinách.

Vláda nechala v úterý otevřít všechny silniční a železniční přechody mezi ČR, SRN a Rakouskem. Kvůli koronaviru kabinet 16. března zakázal cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do ciziny. Nyní je možné překračovat hranice na stanovených místech bez časového omezení. Podle ministerstva vnitra bude ale nadále povinné, dokládat při vstupu do Česka negativní test na nemoc covid-19. V platnosti zůstává opatření neumožňující vstup turistům do ČR. Další uvolnění má nastat 8. června, kdy zřejmě ČR upustí od testů u lidí, kteří se budou vracet z epidemiologicky bezpečných států.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky hranice, hraniční přechody, policejní kontroly, pendleři, Plzeňský, Německo, Česko, Němci, hraniční přechod, COVID-19, okres Domažlice, Praha, Aldi, Ministerstvo vnitra České republiky, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo jel dnes do Německa jen na nákup, přes hranici se ještě nedostal  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.